General Motors door Toyota onttroont op Amerikaanse markt

0

Toyota verkocht vorig jaar de meeste auto’s op de Amerikaanse markt en onttroont daarmee General Motors als grootste speler. Het is voor het eerste sinds 1931 dat General Motors niet bovenaan eindigde bij de lijst van de meest verkochte auto’s.

De Japanse autofabrikant verkocht 2,3 miljoen voertuigen in de VS, oftewel 10 procent meer dan het jaar daarvoor. De Amerikaanse concurrent wist in 2021 ruim 100.000 auto’s minder af te leveren. Ten opzichte van 2020 daalden de verkopen van General Motors met 13 procent. In 2020 stond GM nog op eenzame hoogte. De autofabrikant uit Detroit verkocht toen 2,5 miljoen voertuigen. Toyota volgde dat jaar met 2,1 miljoen eenheden terwijl de derde plek voor Ford was met 2 miljoen stuks.

Vrijwel alle grote autofabrikanten werden het afgelopen jaar geraakt door haperingen in de toeleveringsketens en het wereldwijde tekort aan halfgeleiders. Als reactie op de tekorten richtten fabrikanten zich voornamelijk op de verkoop van hun meest winstgevende modellen. Maar General Motors heeft zichzelf ook in de vingers gesneden met het saneren van vrijwel al haar sedan modellen. Toyota laat zien dat daar nog prima zaken mee te doen valt: de Corolla en Camry blijven erg populair.

General Motors verwacht dat de verkopen in 2022 weer zullen aantrekken als de Amerikaanse economie groeit en de chiptekorten zullen wegebben. Daarnaast legt de automaker onder druk van aandeelhouders de laatste tijd meer de nadruk op de winstgevendheid per auto dan op de hoeveelheid verkochte auto’s. In dat kader vertrok de automaker uit verliesgevende markten als Europa, India en Rusland.

Autointernationaal sluit niet uit dat General Motors in de verkoopstatistieken ook ingehaald gaat worden door het Ford concern. Deze autofabrikant heeft de laatste tijd diverse homeruns geslagen. Voorbeelden zijn de Bronco, de F-series Lightning pick-up en de Mustang Mach E. Ook het compacte pick-up Maverick is een verrassend grote hit. De nieuwste modellen van General Motors spreken veel minder tot de verbeelding. De elektrische reïncarnatie van Hummer trok weliswaar veel aandacht, maar dat model is te duur om in grote aantallen te kunnen verkopen.

 

Reageren is niet mogelijk.