Mercedes organiseert terugroepactie wegens brandgevaar

0

Mercedes-Benz moet auto’s terugroepen naar de dealer omdat een technisch defect brand zou kunnen veroorzaken. Dat gevaar doet zich voor bij een aantal modellen.

Ondanks dat brandgevaar een serieus probleem is, moeten eigenaren toch wachten omdat de onderdelen die nodig zijn om het euvel op te lossen nog niet beschikbaar zijn. Ook in Nederland zullen klanten geduld moeten hebben. Zij krijgen een brief over de terugroepactie, zo meldt Helen van Nuffelen, woordvoerster van het automerk.

Het Duitse autoconcern Daimler, eigenaar van Mercedes-Benz, bevestigde het nieuws na berichtgeving door Duitse media. Het brandgevaar wordt veroorzaakt door een mogelijke lekkage in de koelvloeistofpomp die componenten zou kunnen opwarmen. Bepaalde exemplaren van de modelreeksen GLE / GLS (foto), C klasse, E klasse, S klasse, GLC, CLS en G klasse met een dieselmotor die na 2017 zijn geproduceerd, lopen kans op een dergelijke lekkage.

De terugroepactie treft wereldwijd 800.000 auto’s van Mercedes-Benz, maar het automerk kan die cijfers niet bevestigen. Wel is duidelijk dat in de brief die Nederlandse klanten nog moeten krijgen, staat dat “het risico op brand niet kan worden uitgesloten”. Daimler laat weten dat de terugroepactie al in november was aangekondigd. Het bedrijf adviseert de eigenaren van een Mercedes waar het brandgevaar geldt, onmiddellijk contact op moeten nemen met de dichtstbijzijnde dealer.

De vervanging van het betreffende onderdeel zal naar verwachting vanaf midden tot eind januari van start gaan, afhankelijk van de beschikbaarheid van het onderdeel. “In de tussentijd moet het getroffen voertuig op een bijzonder voorzichtige manier worden bestuurd en moet het gebruik tot het absolute minimum worden beperkt”, zo waarschuwt Daimler in de brief.

Het is nog niet duidelijk hoeveel auto’s in Nederland terug moeten naar de dealer. Ook hier duurt het waarschijnlijk tot half januari voordat de noodzakelijke reparaties kunnen beginnen. In de aangekondigde Nederlandse brief wordt namelijk niet alleen de reden van de terugroepactie toegelicht, maar zal de klant ook worden gevraagd om geduld te hebben omdat de benodigde hard- en software voor het uitvoeren van de actie nog niet beschikbaar zijn.

Normaliter zou een autofabrikant bij brandgevaar onmiddellijk tot een terugroepactie besluiten, maar dat gebeurt nu niet. Simpelweg omdat de autofabrikant dus niet over de vereiste onderdelen voor reparatie beschikt. De bij Mercedes-Benz getroffen auto’s met de motorversies OM 654 of 656 zouden van januari 2017 tot en met oktober 2021 zijn geproduceerd.

Reageren is niet mogelijk.