Tesla groeit onstuimig door ondanks chipcrisis

0

Ondanks de chip- en onderdelencrisis in de autosector blijft Tesla groeien als kool. De omzet steeg vorig jaar met 70 procent tot 53,8 miljard dollar.

Dat blijkt uit de jaarcijfers die Tesla gepubliceerd heeft. Het concern van Elon Musk boekte een recordomzet en dito winst. De omzet van 53,8 miljard dollar leverde Tesla een nettowinst van 5,5 miljard dollar op. Dat is een verzesvoudiging tegenover de winst van 721 miljoen dollar in 2020. Eerder deze maand meldde Tesla al dat het vorig jaar 930.422 elektrische auto’s heeft verkocht. Dat is 82,5 procent meer dan een jaar eerder.

Daarmee lijkt Tesla immuun voor de chip- en onderdelentekorten die de rest van de autosector teisteren. De Amerikaanse fabrikant wist veel problemen te omzeilen door gebruik te maken van minder schaarse chips en door zijn software te herprogrammeren. Die flexibele houding past goed bij de starterscultuur waarvan bij de bedrijven van Musk nog steeds sprake is. Analisten hadden verwacht dat Tesla vanwege de chipcrisis de output van 900.000 auto’s in 2021 niet zou halen. Toch waarschuwt Tesla dat de fabrieken het afgelopen jaar niet op volle capaciteit draaiden en dat ook grote delen van dit jaar niet zullen doen.

Ondanks die problemen houdt Tesla vast aan haar prognose dat de productie en de verkoop van haar elektrische auto’s de komende jaren jaarlijks met meer dan 50 procent zullen groeien. Als het bedrijf die doelstelling weet te realiseren, zullen er tegen 2025 jaarlijks 4,7 miljoen auto’s worden geproduceerd. Daarmee nestelt Tesla zich comfortabel bij de grotere autofabrikanten van de wereld.

Beleggers hadden gehoopt dat Tesla een datum zou geven voor de productiestart van de elektrische pick-up genaamd Cybertruck. Die toezegging bleef echter uit. Dit betekent dat de Cybertruck niet dit jaar al in productie zal gaan, maar pas in 2023. Ook zwijgt Tesla over de verwachte output in de 2 nieuwe autofabrieken in Duitsland (Berlijn) en Texas (Austin). Het bedrijf meldt alleen dat het er op rekent in maart in de productiefaciliteit bij onze oosterburen te kunnen starten met de bouw van elektrische personenwagens die voor de Europese markt bestemd zijn.

De kwartaalcijfers die Tesla publiceerde, waren beter dan analisten voorzagen. Zij hadden voor het vierde kwartaal gerekend op een omzet van 16,64 miljard dollar, maar er werd uiteindelijk 17,7 miljard dollar gerealiseerd; een winst van 65 procent. Toch leverde de producent van elektrische auto’s op de beurs licht in. Oorzaak is de melding dat de problemen in de toeleveringsketen zullen aanhouden. Er is nu meer twijfel ontstaan over de mate van omzetgroei in de komende kwartalen.

Later vanavond geeft topman Elon Musk een toelichting op de cijfers. Hij zal dan waarschijnlijk ook meer duidelijkheid verschaffen wanneer nieuwe producten op de markt komen en tegen welke prijs. Het gaat dan onder meer om Tesla’s Cybertruck. Analisten rekenen ook op meer informatie over de opening van nieuwe fabrieken in Austin en Berlijn.

 

Reageren is niet mogelijk.