Honda en Sony gaan samen elektrische auto’s bouwen

0

Elektronicaconcern Sony en autofabrikant Honda willen gaan samenwerken op het gebied van elektrische mobiliteit en mobiliteitsdiensten. Beide bedrijven onderzoeken hiertoe een strategische alliantie. Daarnaast is in de inmiddels ondertekende intentieverklaring de oprichting opgenomen van een joint venture voor de bouw en verkoop van elektrische auto’s.

De start van de nieuwe joint venture is gepland in 2022, onder voorbehoud van officiële goedkeuringen. Het doel van deze alliantie is om Honda’s expertise op het gebied van mobiliteitsontwikkeling, carrosseriebouw en aftersales service te combineren met Sony’s knowhow qua ontwikkeling en toepassing van imaging-, sensor-, telecommunicatie-, netwerk- en entertainmenttechnologieën.

De samensmelting van beide vaardigheden moet resulteren in een nieuwe generatie mobiliteitstoepassingen en -diensten die sterk gericht zijn op gebruikers en hun omgeving, en die continu verbeterd worden. De lancering van de eerste gezamenlijk ontwikkelde elektrische auto staat gepland voor 2025. Honda zal de productie in haar fabrieken voor haar rekening nemen. Tegelijkertijd ontwikkelt Sony het bijbehorende mobiliteitsplatform.

Afgelopen januari presenteerde Sony zijn tweede conceptstudie voor een elektrische auto op de CES in Las Vegas en kondigde aan dat het zeer serieus overweegt om de markt voor elektrische auto’s te betreden. Toch durft het elektronicaconcern het avontuur niet in haar eentje aan. Daarom worden er nu dus gesprekken gevoerd met Honda. Of de eerste gezamenlijke elektrische auto ook daadwerkelijk de productieversie van de Sony Vision-S 02 wordt (die op de foto is te zien), is niet bekend gemaakt. Bij het opzetten van het onderzoek naar de conceptstudie werd Sony ondersteund door de autoleveranciers Magna, Benteler, Bosch en ZF.

Het is niet verrassend dat Honda open staat voor samenwerking met Sony. Op eigen kracht dreigt de autofabrikant namelijk de elektrische boot te missen. Honda heeft weliswaar zelfstandig de E op de markt gebracht, maar dat model is geen succes. De verhouding tussen prijs enerzijds en actieradius plus prestaties is onvoldoende aantrekkelijk. In Noord Amerika gaat Honda samenwerken met General Motors voor de lancering van een serie elektrische auto’s, maar die zijn te groot (en te duur) voor de Europese markt. Met een productieversie vand e Vision-S 02 zouden de Japanners bij ons wel de gevoelige snaar kunnen raken.

Reageren is niet mogelijk.