Geely test e-methanol auto’s in Denemarken

0

De Chinese autofabrikant Geely is maandag begonnen met het testen van groene e-methanol voertuigen in de Deense haven van Aalborg. Het gaat om 2 sedans en zware vrachtwagens die rijden op deze zogeheten Power to X (PtX) oplossing, een duurzame, koolstof neutrale, hernieuwbare brandstof.

Denemarken wil dit type brandstof promoten omdat het een oplossing biedt voor het opslaan van overtollige hernieuwbare energie en het stabiliseren van het elektriciteitsnet van het land. De Deense minister van Transport, Trine Bramsen, die maandag deelnam aan de testritten van de voertuigen, riep op tot meer steun voor deze technologie. “Dit gaat niet over één enkel land, het gaat over de toekomst van de hele wereld”, zei Bramsen. “Dus ik vind het belangrijk dat wij een sterke samenwerking hebben en kennis delen op dit gebied. Dit gaat niet over onszelf, het gaat om onze kinderen en onze kleinkinderen”.

Ondertussen zei een woordvoerder van Geely dat het doel van de samenwerking met Denemarken de bevordering van het gebruik van groene e-methanol is, evenals de stimulering van groene mobiliteit in Europa. De haven van Aalborg gaat 2 miljard Deense kronen (een kleine 300 miljoen euro) investeren in groen transport, aldus de voorzitter van de haven, Lasse Frimand Jensen. Onlangs kondigde de Deense regering een brede overeenkomst aan over Power-to-X energieproductie, inclusief een overheidsaanbesteding van 1,25 miljard Deense kronen (165 miljoen euro).

Denemarken loopt voorop bij de productie van duurzame energie uit wind en zonne-energie. De uitdaging van dergelijke energieën is echter dat ze weersafhankelijk zijn. Bij het gebruik van groene methanol voor de beroepsscheepvaart is al een pioniersrol gespeeld door de Deense scheepsreus Maersk. Denemarken heeft ook een sterke infrastructuur opgebouwd voor de productie, opslag en transport van methanolbrandstof. De zware vrachtwagens uit de testvloot zullen volgens Bramsen ingezet worden op langeafstandsritten.Groene methanol auto’s zullen een enorme impact hebben op het klimaat en het milieu in Denemarken en zelfs de hele wereld veranderen”.

Reageren is niet mogelijk.