Curator: ondanks beloftes komt Spyker topman niet met geld over de brug

0

Er komt maar geen einde aan de klucht rond het faillissement van Spyker. Topman Victor Muller belooft al jaren schuldeisers van de failliete sportwagenbouwer schadeloos te stellen, maar heeft dat nog steeds niet gedaan. Dat blijkt uit het nieuwste faillissementsverslag.

Daarin schrijft curator Dennis Steffens dat hij de toegezegde anderhalf miljoen euro nog steeds niet heeft ontvangen: “Sinds januari heeft de curator de Spyker vennootschappen en de heer Muller (foto) herhaaldelijk verzocht om de voor de akkoorden benodigde en overeengekomen bedragen op de derden gelden rekening te storten”, aldus het verslag. “Hoewel er steeds toezeggingen worden gedaan, heeft geen enkele betaling plaatsgevonden. De curator is dan ook doende de verkoop van de merkenrechten zo spoedig mogelijk op te starten”.

Na het faillissement van Spyker NV begin vorig jaar, sloot curator Steffens een akkoord met Muller over de schadeloosstelling van de schuldeisers van het bedrijf. Maar de omstreden topman kwam niet over de brug. Afgelopen jaar kondigde Steffens vaker aan de merkrechten en de intellectuele eigendomsrechten van Spyker te verkopen, als alternatieve manier om geld voor de schuldeisers te genereren. Tot dusverre bleef de verkoop echter uit omdat oprichter Muller steeds nieuwe beloftes deed. Eind vorig jaar kondigde de gesjeesde ondernemer zelfs voor de tweede keer een wedergeboorte van de sportwagenbouwer aan, dit keer met hulp van een paar puissant rijke Russen. Van die plannen werd evenwel meer iets vernomen.

Ook in het faillissementen van de marketing- en onderhoudsdochters Spyker Events en Spyker Services, die failliet gingen in respectievelijk 2014 en 2020, werden de curatoren jarenlang door Muller aan het lijntje gehouden. Dat leidde ertoe dat curator Willem Jan van Andel van Spyker Events uiteindelijk het faillissement van Spyker NV aanvroeg. Afgelopen maart schreef Van Andel in zijn laatste faillissementsverslag dat hij nog steeds in afwachting is van een uitkering.

Reageren is niet mogelijk.