Focal premium audiosysteem voor nieuwe Peugeot 308 GT

0

De GT versies van de nieuwe Peugeot 308 zijn standaard of optioneel voorzien van een Focal Premium Hi-Fi audiosysteem. Dat is in 4 jaar tijd ontwikkeld.

Focal is een Frans merk gespecialiseerd in hoogstaande akoestiek. Het audiosysteem is geïntegreerd in het dashboard van de Peugeot en biedt volgens de makers een op maat gemaakte audiobeleving met helder geluid. De teams van de autofabrikant en Focal hebben samengewerkt om voor iedere speaker de juiste locatie in het interieur te bepalen. Ook keken zij naar andere interieurelementen, zoals de vorm van de portieren, roosters, afwerking, beglazing en nog meer. Over alles is nagedacht, zelfs tot aan de vorm van de bagageruimte, waarin de subwoofer is geïntegreerd. “Het resultaat is een stabiele en nauwkeurige audio, waarbij stemmen helder en gedetailleerd zijn en de bas diep en treffend”, zo valt in het persbericht te lezen.

Er zou sprake zijn van een samenwerking tussen 2 grote Franse merken. Zowel Peugeot als Focal bieden naar eigen zeggen hoogwaardige technologie en innovatie. Bovendien willen beide bedrijven hun klanten een intense beleving bieden, met betere prestaties en vol emotie. “Breng de 2 samen en er ontstaat een combinatie van luistergenot en rijplezier, dankzij de hoogwaardige installatie van het audiosysteem in een geavanceerde auto”, zo schrijft Peugeot in het persbericht. De samenwerking met Focal begon in 2014. Eerder volgden al de productiemodellen 2008, 3008, 5008, 508 en 508 SW. In meer dan 40 jaar tijd heeft Focal naam verworven als expert op het gebied van audiosystemen voor thuis, maar ook op het gebied van monitorspeakers voor opnamestudio’s, koptelefoons en audiosystemen voor auto’s en boten. Peugeot zocht de samenwerking vanwege de unieke kennis over akoestiek en het onderzoek naar (en de ontwikkeling van) de nieuwste audiotechnieken.

Het Focal premium Hi-Fi audiosysteem in de nieuwe Peugeot 308 bestaat uit 10 speakers met exclusieve, gepatenteerde technologieën: 4 TNF aluminium omgekeerde dome tweeters, 4 woofers / midden toon speakers met Polyglass membraan plus 16,5 cm TMD (Tuned Mass Damper), 1 centrale Polyglass speaker en 1 Power Flower eivormige subwoofer met 3-voudige spoel. Deze speakers zijn gekoppeld aan een nieuwe 12-kanaal 690 W versterker (Booster Class D technologie), ondersteund door Arkamys digitale audioverwerking. Kenmerkend voor Focal zijn de omgekeerde dome tweeters, die sinds de introductie steeds verder zijn geëvolueerd. Het grote voordeel, afgezien van de zeer goede spreiding van geluid, is volgens Peugeot het gebruik van een spoel met een zeer kleine diameter, die direct is gekoppeld aan de vaste ‘dome’. De kleine spoel zorgt dankzij het lage gewicht bovendien voor een snellere werking van de tweeter en dus een beter geluid. Bij driver diafragma’s van de bas en midden toon speakers besteedt Focal naar eigen zeggen grote aandacht aan de mechanische eigenschappen van de materialen, zodat het beste geluid ontstaat.

De Polyglass technologie is exclusief voor Focal en bestaat uit glazen micro bolletjes op een conus van cellulosepulp. Aldus ontstaat materiaal met de uitstekende demping van papier, maar met de stevigheid van glas. De stijfheid is bijna 10 keer hoger dan die bij een conus van polypropyleen en zelfs beter dan die van een enkele laag Kevlar. De nauwkeurige verhouding tussen massa, stijfheid en demping zorgt samen met het ontwerp van het diafragma voor een bijzonder lineaire frequentiecurve. Deze innovatie zorgt ook voor een aanzienlijk helderder geluid in het midden bereik. De TMD (Tuned Mass Damper) met harmonische demping is een gepatenteerde innovatie die eveneens zorgt voor betere middentonen. Dat is volgens Peugeot misschien wel het moeilijkste deel van een audiosysteem om goed te beheersen. Aan de ene kant moeten de tonen met hun akoestische energie aansluiten bij het bas kanaal. Aan de andere kant moet de verspreiding en het tempo van het geluid aansluiten op dat van de tweeters. De homogeniteit van de klankkleuren en de ruimte zijn daarbij mede bepalend.

Dankzij talrijke analyses hebben de teams van Focal een simulatie hulpmiddel ontwikkeld dat de dynamische eigenschappen van de demping zichtbaar maakt. Die demping is de verbinding van de conus met de speakerbehuizing. De simulatie toont de tekortkomingen die aangepakt moeten worden. Als een tekortkoming werd ontdekt, moest iets worden bedacht om het te verhelpen. De gebruikelijke oplossing is meer demping, wat zorgt voor meer massa en dus een andere helderheid. Focal vond echter een innovatief antwoord op het probleem, door de akoestiek over te brengen met een techniek die ook wordt gebruikt voor systemen om wolkenkrabbers beter bestand te maken tegen aardbevingen. Ook is de techniek te vinden in de wielophanging van raceauto’s! Dat is de Tuned Mass Damper techniek: een extra massa die tegen de resonantie in beweegt en zo zorgt voor meer stabiliteit. Deze techniek wordt nu gebruikt in de luidspreker en bestaat uit 2 ronde ‘kralen’ die in het materiaal zijn mee gegoten en waarvan de afmeting en positie zeer nauwkeurig zijn bepaald. Ze vormen een aanvulling op de harmonische demper en stabiliseren de demping bij resonantie. Dit voorkomt het vervormen van de conus zonder dat de dynamiek van het geluid eronder leidt.

Ook de Power Flower technologie zou zeer typerend voor Focal zijn. Het is direct afgeleid van de technologieën van de iconische Utopia speakers. Het vervangt het eenvoudige ferriet dat meestal voor luidsprekers wordt gebruikt en de technologie zorgt voor een krachtig magnetisch veld. Het resultaat: een stabiele en goede weergave van de bas, tot aan extreme geluidsniveaus. In de loop der jaren is het systeem aangepast voor gebruik in de auto-industrie. De technologie biedt nog een belangrijk voordeel: niet alleen is de magnetische energie veel sterker doordat het ferriet is vervangen door Neodynium, maar vooral ook zorgt de ruimte tussen de magneten ervoor dat warme lucht vrij kan circuleren. Zo ontstaat een ongeëvenaarde ventilatie van de buitenzijde van de spoel. Wanneer de spoel minder warm wordt betekent, is dat gunstig voor de akoestische prestaties. De bas klinkt fenomenaal, zowel op topvermogen zonder dynamische compressie als tijdens lange luistersessies met constante output. Een ander voordeel is dat de spoel is gedecomprimeerd. Geluidsvervorming door mechanische compressie (de beweging van de spoel wordt niet langer beperkt door de kleine hoeveelheid samengedrukte lucht) komt veel minder snel voor bij een hoog of zeer hoog audiovolume.

Digitale audioverwerking door Arkamys maakt het Focal audiosysteem compleet, vervolmaakt na urenlang testen door akoestische ingenieurs in een echovrije kamer en tijdens vele kilometers rijden op verschillende soorten wegen.

Reageren is niet mogelijk.