Audi breidt Sport gamma uit met Competition Plus versies

0

Audi breidt het Sport gamma in Nederland uit met nieuwe, nog sportievere Competition Plus versies. De modellen die hiervan profiteren zijn de RS4 Avant en de RS5 Coupé & Sportback. De nieuwe Competition Plus versies worden vanaf juli exclusief leverbaar via de Audi Sport dealers.

De Competition Plus uitvoeringen krijgen tal van exclusieve uitrustings features die het design van deze RS modellen verder aanscherpen en de rij beleving volgens Audi naar een hoger niveau tillen. Het RS sportonderstel Pro met Coilover ophanging zou borg staan voor maximale rijdynamiek en rijplezier, zonder de praktische bruikbaarheid voor alledag negatief te beïnvloeden.

AudiSportCompetitionPlus2

Onder het motto ‘less is more’ is de geluidsisolatie tussen het motorcompartiment en het interieur verminderd, waardoor de RS 4 Avant en RS 5 Coupé & Sportback Competition Plus een markantere sound beleving aan de dag leggen. De dubbel geblazen V6 levert als vanouds 450 pk en een koppel van 600 Nm (tussen de 1.900 en 5.000 toeren), terwijl de topsnelheid van beide modellen is verhoogd naar 290 km/u.

Het RS sportonderstel Pro van de nieuwe Competition Plus modellen beschikt over een handmatig instelbare Coilover ophanging voor een ideale balans tussen comfort en prestaties. Ten opzichte van de reguliere RS modellen verlaagt dit RS sportonderstel de rijhoogte met 10 mm. Bovendien kunnen klanten het onderstel handmatig met nog eens 10 mm verlagen, tot een totaal van 20 mm. Een hogere veerverhouding, 3-voudig instelbare dempers en stijvere stabilisatorstangen zorgen voor nog meer precisie en een extra sportieve handling, en helpen de rondetijden op het circuit verder te verlagen.

Het verbeterde Quattro sport differentieel garandeert volgens Audi nog meer wendbaarheid en rijplezier, met name in de ‘dynamic’ rijstand van het Audi Drive Select systeem. Nieuw ontwikkelde software met aangepaste settings legt nu meer aandrijffocus op de achterwielen. Bovendien resulteert vernieuwde software in de transmissieaansturing in razendsnelle schakeltijden en een voelbaar grotere spreiding tussen de diverse rij standen.

AudiSportCompetitionPlus3

Dankzij al die verfijningen accelereert de RS 4 Avant Competition Plus in 3,9 seconden van 0 naar 100 km/u, hetgeen 0,2 tel sneller is dan de standaardversie. De RS5 Coupé en RS5 Sportback voltooien die sprint zelfs in 3,8 seconden; een verbetering van 0,1 seconde ten opzichte van de reguliere uitvoeringen. Aanvullend heeft Audi de topsnelheid van de Competition Plus versies verhoogd naar 290 km/u.

Uiteraard moeten die prestaties ook tijdig kunnen worden beteugeld wanneer de situatie daarom vraagt; bijvoorbeeld bij het remmen voor een bocht op het circuit of bij een noodstop op de openbare weg. In combinatie met de (optionele) Pirelli P Zero Corsa banden, opgewaardeerde ABS software en het keramische RS remsysteem wordt de remweg bij een snelheid van 100 km/u met 2 meter ingekort.

Speciaal voor de Competition Plus versies van de RS4 Avant en RS5 Coupé & Sportback heeft Audi Sport een nieuw RS sportuitlaatsysteem met matzwarte uitlaten ontwikkeld. Het resultaat is naar eigen zeggen een meer intense sound, die niet alleen te danken is aan het uitlaatsysteem zelf, maar ook aan een beperkter gebruik van isolatiematerialen tussen het motorcompartiment en het interieur. Door deze ingrepen is tevens het totaalgewicht van de auto’s met zo’n 8 kilogram teruggebracht.

AudiSportCompetitionPlus4

Niet alleen in technologisch opzicht onderscheiden de RS4 Avant en RS5 Competition Plus zich nadrukkelijk; ook in het interieur komt de exclusiviteit van deze modellen terug. Zo zijn de zijpanelen van de stoelen bijvoorbeeld uitgevoerd in Piano Zwart. Een optionele Dinamica / Pearl Nappa combinatie is beschikbaar voor de sportstoelen. Het Dinamica materiaal bestaat voor 45 procent uit gerecyclede PET vezels, waarbij zo’n 215 gram van dit materiaal in elke stoel is verwerkt.

Ook uiterlijk zijn de nieuwe modellen duidelijk herkenbaar, en niet alleen aan de hoogglans zwarte ringen op de motorkap en achterklep en de hoogglans zwarte typeaanduiding. Als primeur zijn deze exclusieve RS4 Avant en RS5 uitvoeringen leverbaar in een speciale Sebring Zwart kristaleffect carrosseriekleur. Klanten die de sportieve uitstraling van hun auto nog verder willen vergroten, kiezen voor hoogglans zwarte Phantom Competition wielen. Optioneel schoeit Audi deze 20 inch velgen met Pirelli P Zero Corsa high performance banden die zijn ontworpen voor gebruik op zowel de openbare weg als op het circuit.

Matrix LED koplampen met laserlicht zijn standaard voor de RS5 Competition Plus, De RS4 Avant Competition Plus krijgt af fabriek Matrix LED verlichting mee. De nieuwe Competition Plus modellen komen vanaf juli exclusief via de Nederlandse Audi Sport dealers beschikbaar. Prijzen worden in aanloop naar de marktintroductie bekendgemaakt.

Reageren is niet mogelijk.