Volkswagen schikt met Britse dieselrijders

0

De Volkswagen Groep heeft in het Verenigd Koninkrijk een schikking getroffen ter waarde van 193 miljoen pond (omgerekend 227 miljoen euro) vanwege het diesel sjoemel schandaal.

De regeling werd bereikt met een groep van circa 91.000 bezitters van auto’s van de Volkswagen Groep. Het gaat daarbij niet alleen om exemplaren van het hoofdmerk, maar ook om diesels van de dochters Audi, Seat en Skoda. De groep gedupeerden had in 2016 een gezamenlijke rechtszaak aangespannen tegen het Volkswagen concern vanwege het gesjoemel met de uitstoot van dieselmotoren. De Duitse autofabrikant zal ook vergoedingen betalen voor onder meer juridische kosten van de aanklagers, maar zegt geen concessies te doen qua aansprakelijkheid.

De Volkswagen Groep stelt dat door de schikking hoge(re) kosten voor rechtszaken en beroepsprocedures worden voorkomen. “Wij zijn blij dat wij deze langlopende juridische procedure in Engeland en Wales hebben kunnen afsluiten”, aldus een verklaring. De Volkswagen Groep spreekt verder van een nieuwe mijlpaal bij het afsluiten van de “betreurenswaardige gebeurtenissen” rond het dieselschandaal dat in 2015 aan het licht kwam. Daarbij viel met speciale software de uitstoot van dieselauto’s bij testen lager uit dan die in werkelijkheid was.

Het Duitse autoconcern heeft wereldwijd miljarden euro’s moeten uitgeven aan schikkingen en boetes voor het schandaal. Het advocatenkantoor dat de klagers heeft bijgestaan zegt trots te zijn op de bereikte deal met de Volkswagen Groep. “De schikking maakt een lang, complex en duur proces overbodig en we zijn blij dat we deze regeling voor onze klanten in de massaclaim bereikt hebben”.

Reageren is niet mogelijk.