Koreaanse dubbelslag bij Trekauto van het Jaar verkiezing

0

Zowel Hyundai als zuster / dochter merk Kia zijn in de prijzen gevallen bij de 2022 editie van de Trekauto van het Jaar verkiezing.

Zo is de Hyundai Ioniq 5 uitgeroepen tot ANWB Trekauto van het Jaar 2022. Deze auto mag zich momenteel dus de allerbeste caravantrekker van Nederland noemen. Hyundai viel vorig jaar ook al in de prijzen, toen met de Tucson 1.6 T-GDI Hybrid. De de Ioniq er in 2022 met de bokaal vandoor gaat, is een regelrechte primeur, want het is voor het eerst dat een volledig elektrische auto deze onderscheiding ontvangt.

HyundaiIoniq5trekautovanhetjaarANWB

Vroeger waren dieselauto’s favoriet om een caravan achter te hangen, maar tegenwoordig is er dus een goed elektrisch alternatief. Althans, in de vorm van de Ioniq 5. Die laat zien een van de allerbeste trekauto’s te zijn. Eerder dit jaar testte ANWB KampeerKampioen dit Hyundai model al en concludeerde toen: “Zowel in prestaties, gebruiksgemak en comfort is de Ioniq 5 een van de beste trekauto’s die we ooit hebben gereden”.

De volledig elektrische Ioniq 5 nam het in de verkiezing op tegen zijn soortgenoten Volvo XC40 Recharge Pure Electric en Ssang Yong Korando e-Motion. Bij het selecteren van de finalisten werd gelet op onder meer technische innovatie, belang voor de markt, toegestaan trekgewicht (minimaal 1.350 kg op basis van het ANWB trekauto advies) en prijsstelling (uitgaande van de basisuitvoering). Volgens de jury van de verkiezing dankt de Ioniq 5 de overwinning vooral aan zijn geweldige rijeigenschappen en slimme snufjes voor (caravan)kampeerders. Daarmee doelt de keuzecommissie onder meer op de Vehicle to Load-technologie (V2L) waarmee de elektrische Hyundai 220 volt kan leveren aan de caravan, bijvoorbeeld om in de vrije natuur te kunnen kamperen.

HyundaiIoniq5trekautovanhetjaarANWB2

Indien de gewichtscategorie van de caravan (of andersoortige aanhanger) wordt ingesteld, wordt het verwachte rijbereik al voor de rit aangepast. Zo kan men al ruim van tevoren de volgende laad stop inplannen. Door de lage, brede bouw en het gunstige zwaartepunt is de stabiliteit van de Ioniq 5 onovertroffen. Omdat de Hyundai geschikt is voor supersnel laden via een DC lader, is de accu in no time weer vol. Dat maakt de stap van traditionele naar moderne aandrijftechniek voor caravantrekkers een stuk kleiner.

 

Kia Sportage is beste PHEV trekauto

De Sportage Plug-in Hybrid is verkozen tot de beste PHEV in de jaarlijkse ANWB Trekauto van het Jaar verkiezing. De nieuwste SUV van Kia maakte indruk op jury met zijn stabiele wegligging, de flinke motorkracht en uitstekende zitruimte. “Wie een volledig elektrische auto als trekauto niet ziet zitten, mag de Sportage PHEV bestempelen als Trekauto van het Jaar”, aldus de jury. Die ziet ook de vierwielaandrijving van de Kia als “een belangrijk aankoopargument voor veel caravan kampeerders”. De jury oordeelde eveneens dat de vanafprijs van nog geen 43.000 euro “zeer gunstig is, gezien de ruimte, de vierwielaandrijving en aansprekende uitrusting”.

KiaSportagePlugInHybrid2

De Sportage Plug-in Hybrid beschikt over een krachtige 1.6 T-GDi benzinemotor in combinatie met een 66,9 kW permanente magneettractie-elektromotor en een 13,8 kWh lithium/ion polymeerbatterij pakket. De innovatieve aandrijflijn, die is gekoppeld aan een automatische 6 versnellingsbak, heeft een gecombineerd systeemvermogen van 265 pk en een maximumkoppel van 350 Nm. Met een goede laaddiscipline en beheerst gebruik van de rechtervoet, zou volgens Kia het gemiddelde brandstofverbruik uit moeten komen op 1,1 liter per 100 km, maar daarvan is natuurlijk geen sprake als er met een caravan wordt gereden. Dat geldt ook voor het emissievrije rijbereik van maximaal 70 kilometer (78 kilometer in de stad).

“De combinatie van elektrisch rijden én de mogelijkheid om de zuinige en sterke benzinemotor in te zetten tijdens een verre vakantie met een caravan aan de trekhaak, is erg aantrekkelijk. En ook dat is aan de jury niet voorbij gegaan”, zo schrijft Kia in haar persbericht. De Sportage Plug-in Hybrid is leverbaar vanaf 42.595 euro en is te bestellen in 4 uitvoeringen, die variëren van de complete DynamicLine tot de sportieve en zeer luxe GT-PlusLine.

 

Jury

De jury van de verkiezing Trekauto van het Jaar 2022 bestaat uit: Glenn Bronckers (AutoNiveau), Paul Cnossen (ANWB KampeerKampioen), Mickel van Erp (ANWB Experts), Ruud Wenting (juryvoorzitter ANWB KampeerKampioen), Harm Zeven (ANWB Experts) en twee lezers van ANWB KampeerKampioen. Het volledige verslag van de Trekauto van het Jaar verkiezing is te lezen in ANWB KampeerKampioen nr. 7. Dit ANWB-magazine is het grootste reis- en vrijetijdsmagazine van Nederland.

HyundaiIoniq5trekautovanhetjaarANWB3

Reageren is niet mogelijk.