Prinsjesdag plan: maximum snelheid altijd 100 kim/u

0

De kolencentrales gaan in Nederland weer op volle kracht draaien nu Rusland de gaskraan naar Europa langzaam dichtdraait. Om de extra uitstoot van de vervuilende krachtcentrales te compenseren, ligt er een plan op tafel om ’s avonds en ’s nachts de maximumsnelheid op de snelweg te verlagen naar 100 km/u.

Klimaatminister Rob Jetten heeft geen gemakkelijke baan. Nederland stoot structureel te veel CO2 en stikstof uit en hij mag dat gaan oplossen. Tot overmaat van ramp heeft Rusland besloten om de gaskraan langzaam dicht te draaien. Vervelend, want gas is een energierijke brandstof, die redelijk schoon is. Om een energietekort te voorkomen, wil het kabinet kolencentrales harder laten draaien: in plaats van op 35 procent van de maximale capaciteit mag, om het zo uit te drukken, nu het gas er weer vol op, om zo de volledige capaciteit (100 procent te gaan benutten).

Kolen is aanzienlijk minder schoon dan gas en zorgt voor een flink toename in CO2-uitstoot. Het gaat om zo’n 6 tot 7 megaton extra. Jetten komt op Prinsjesdag met extra plannen om CO2-uitstoot te beperken. Automobilisten krijgen wellicht een deel van de rekening gepresenteerd. Er circuleren namelijk plannen voor nieuwe klimaat maatregelen. Er komt mogelijk een extra subsidie voor bedrijven die hun CO2-uitstoot verlagen. Een andere maatregel is het verlagen van de maximumsnelheid op de snelweg. De maximumsnelheid die ’s avonds en ’s nachts geldt, wordt mogelijk gelijkgetrokken met de limiet die overdag geldt: 100 km/u, zo melden Haagse bronnen.

In de verkiezingsprogramma’s van D66 en ChristenUnie is een verlaging van de maximumsnelheid naar 100 km/u al opgenomen, maar de VVD en het CDA hebben eerder beloofd dat automobilisten tussen 19.00 uur en 07.00 uur wat harder mogen blijven doorrijden. Het is dus nog maar de vraag of de plannen de steun van het kabinet gaan krijgen. Op Prinsjesdag weten we meer.

Reageren is niet mogelijk.