Aston Martin haalt 772 miljoen euro op

0

Het noodlijdende Aston Martin heeft met een schuldenberg van 1,15 miljard euro dringend nieuw geld nodig. Gelukkig is het Saudische staatsfonds PIF (Saudi Arabia’s Public Investment Fund) bereid om 772 miljoen euro te verstrekken.

Maar voor wat, hoort wat. PIF, dat ook al belangen heeft in Lucid Motors en McLaren Automotive, krijgt in ruil voor de 772 miljoen euro 16,7 procent van de aandelen Aston Martin in handen. Dat is bewust iets minder dan de 18,3 procent van het investeringsfonds van de Canadese miljardair en bestuursvoorzitter Lawrence Stroll. Die ondernemer wil namelijk aan de touwtjes kunnen blijven trekken bij Aston Martin. De derde aandeelhouder, het Duitse Daimler concern (eigenaar van Mercedes) was aanvankelijk voor 11,7 procent eigenaar van de Britse autobouwer, maar ziet haar belang door de geldinjectie van PIF nu verwateren tot 9,7 procent.

Het feit dat de Duitsers na Stroll niet langer de grootste aandeelhouder houder zijn en minder in de melk te brokkelen hebben, kan tot onvrede leiden in Stuttgart. Met mogelijk verkoop van het belang in Daimler tot gevolg. Als dat scenario realiteit wordt, is Aston Martin (dat voor technologie sterk afhankelijk is van Mercedes-AMG) nog verder van huis. Maar blijkbaar heeft Stroll geen andere opties. Hij moet kiezen tussen PIF meer invloed geven óf de kans op een faillissement incalculeren.

Aston Martin, dat in Nederland onder meer wordt vertegenwoordigd door Kroymans, heeft een schuld van 1,15 miljard euro en heeft dringend extra geld nodig om haar modellengamma te kunnen elektrificeren. Voor de hiervoor benodigde knowhow kijkt het investeringsfonds Yew Tree Consortium van Stroll ook met een schuin oogje naar Lucid Motors. Dat heeft voor haar elektrische debuutmodel Air een state-of-the-art platform ontwikkeld dat onder de hoogwaardige en exclusieve modellen van Aston Martin niet zou misstaan. Mocht er voor Lucid Motors als technologiepartner gekozen worden, dan pakt Daimler vrijwel zeker haar koffers.

Reageren is niet mogelijk.