Wordt BYD de nieuwe nummer-1 in autoland?

0

In de oude autowereld gingen Toyota en Volkswagen voorop. Onderling vochten zij uit wie zich de mondiale nummer-1 mocht noemen. Maar terwijl zij druk bezig waren met hun strijd, ging iemand anders er met het ‘elektrische been’ vandoor.

In de nieuwe autowereld is namelijk BYD uit China de nummer één. Niemand ter wereld verkoopt meer zogeheten New Energy Vehicles (NEVs). Dat is het soort auto, hetzij stekker hybride of volledig elektrisch, waar zowel de communistische regering in Peking als het bedrijf van oprichter en CEO Wang Chuanfu dol op is.

ElektrischWereld2021BYD

Waar rivaal Elon Musk steeds verbeteringen moet doorvoeren en bijvoorbeeld zijn nieuwe fabriek in Grünheide in Brandenburg gedurende 2 weken moet sluiten voor een betere kwaliteitscontrole, doet Wang een ‘triple play’ voor zijn elektrische auto’s: met een modulair platform voor diverse formaten plus soorten personenwagens, eigen batterij cel productie (zonder kobalt) en in de toekomst eigen toegang tot de belangrijke batterijgrondstof lithium. Want ‘Build Your Dreams’, waar de lettercombinatie ‘BYD’ voor staat, is van plan om 6 mijnen in Afrika te kopen.

In de periode januari tot en met mei 2022 leverde het bedrijf van Wang meer dan 505.000 elektrische auto’s af in ’s werelds grootste afzetmarkt, China. Dat is een stijging van ongeveer 350 procent. Tesla wist aldaar in dezelfde periode niet meer dan 216.000 auto’s af te leveren.

Reageren is niet mogelijk.