Dodge Hornet zorgt voor kromme Italiaanse tenen

0

Met veel tromgeroffel lanceerde Alfa Romeo afgelopen voorjaar de Tonale: met dit model zou het geschonden merkimago hersteld gaan worden. Er was immers sprake van een echt Italiaans product, zo werd betoogd. En inderdaad: de Tonale heeft een duidelijk ‘Alfa gezicht’. Maar dat blijkt helaas een façade te zijn, want onderhuids blijkt de nieuweling zich te weinig van zijn donor (de Jeep Compass) te onderscheiden, hetgeen tot uiting komt in een allesbehalve onderscheidend prestatieniveau en rijeigenschappen die zich eerder laten omschrijven als ‘comfortabel’ dan ‘dynamisch’. Maar goed, ‘iets’ is beter dan ‘niets’ en als ‘half ei’ zal de Tonale in ieder geval weer voor loop in de Alfa Romeo showrooms zorgen. Bovendien is nu al zeker dat het eerstvolgende nieuwe model van de Italianen nóg minder karakteristiek zal zijn. Dat wordt namelijk een volledig elektrische B segment SUV die zijn genen deelt met onder andere de Opel Corsa-e.

Alfa Romeo moet dus roeien met de riemen die zij heeft en net nu zij daar vol goede moed mee is begonnen, presenteert zustermerk Dodge de Hornet. Dat is op het merklogo na dezelfde auto. Waardoor de vraag zich aandient: is de Tonale wel een echte Alfa Romeo of is het een uniform product waarop 2 verschillende labels wordt geplakt. Het is duidelijk dat de Italianen de Tonale feestzaal niet voor zichzelf hebben, maar deze ruimte moeten delen met Dodge die dezelfde auto gaat verkopen. Weliswaar in andere marktgebieden, maar toch. Sinds internet zijn er voor wat betreft nieuwsgaring amper grenzen meer.

DodgeHornet15

Een andere vraag die zich nu aandient is: welke SUV is beter: de Tonale van Alfa Romeo of de Tonale van Dodge (die als Hornet wordt verkocht)? Optisch zijn er wat kleine verschillen (bumpers, dorpels) maar waarin de Amerikaanse versie van de SUV zich vooral van het Italiaanse zustermodel onderscheidt, is het prestatieniveau. En dat is pijnlijk, want hoort Alfa Romeo op dit vlak niet de top te vertegenwoordigen? Blijkbaar niet dus. Of beter: niet meer, want de Italianen zijn met handen en voeten gebonden aan de Europese emissienormen, waardoor er, kijkend naar het motorvermogen (130 of 160 pk) sprake is van een gecastreerd product. De Tonale rijder zal alles uit de kast moeten halen om tijdens de stoplichtsprint niet vernederd te worden door een Kia Picanto 1.0 T-GDI.

Dodge kan voor wat betreft het motorvermogen van de Amerikaanse tweelingbroer van de Tonale nog wel vol op het orgel gaan. Die wordt namelijk leverbaar met een 270 pk sterke 2,0 liter benzinemotor. Kijk, dat is de krachtbron die de Tonale zou moeten hebben. Maar heeft Dodge op haar thuismarkt niet eveneens te maken met uitstootnormen? Zeker wel, daarom kondigt Dodge direct bij de introductie van de Hornet aan dat de SUV ook leverbaar wordt in een 290 pk sterke stekker hybride uitvoering waarmee op papier meer dan 50 km volledig elektrisch kan worden gereden. Dat is dubbel zoveel vermogen als de Alfa Romeo Tonale gemiddeld biedt! Als klap op de vuurpijl biedt de Hornet Plug-in Hybrid ook nog eens vierwielaandrijving waardoor het model bewijst allesbehalve een boodschappenauto te zijn.

DodgeHornet21

Dodge steelt met de Hornet op deze manier de show, want de Alfa Romeo Tonale is in vergelijking met die Amerikaanse variant van de SUV niet meer dan een slap aftreksel. De Italianen hebben dus het nakijken maar het verhaal zou voor hen een happy end kunnen krijgen als de Dodge Hornet dankzij diens superieur specificaties een hit wordt. Beide uitvoeringen van de SUV worden namelijk in Pomigliano d’Arco gebouwd. Dus ook voor het fabriekspersoneel is het lood om oud ijzer of zij nou een moer van de Tonale aandraaien of eentje van de Hornet …

 

 

Reageren is niet mogelijk.