Elektrische auto lastig te beheersen

0

Voor veel eigenaren van een elektrische auto is het vermogen en de acceleratiekracht van hun voertuig even wennen. Daardoor is hun vierwieler in het begin lastig te beheersen. Met als gevolg dat eigenaren van een elektrische auto 50 procent meer aanrijdingen veroorzaken, zo blijkt uit een studie van verzekeraar Axa onder 1.200 klanten in Zwitserland.

Het gaat hierbij om aanrijdingen die door de bestuurder worden veroorzaakt, niet door een mankement aan de auto. Automobilisten zijn zich niet altijd bewust van de verschillen tussen het rijden in een elektrische personenwagen en een exemplaar met verbrandingsmotor. Zo kan de instant beschikbaarheid van het maximale koppel en het vermogen hen verrassen. Dit wordt bevestigd door het feit dat de meeste ongevallen met een elektrische auto niet gebeuren bij het remmen of manoeuvreren, maar bij het optrekken.

Bestuurders van krachtige elektrische auto’s veroorzaken zelfs 2 keer zo veel ongevallen als personen die in een model met een verbrandingsmotor rijden. Wat brandgevaar betreft, blijkt uit de gegevens van Axa dat elektrische auto’s daar niet vatbaarder voor zijn dan modellen met een verbrandingsmotor (benzine of diesel).

Kortom, het verrassend krachtige acceleratiepotentieel is dus het probleem. Bovendien lijkt het volgens de verzekeringsmaatschappij ook zo dat heel wat mensen denken dat de remprestaties van een elektrische auto navenant beter zijn, maar dat is niet het geval. Je zou zelfs kunnen stellen dat een dergelijke personenwagen op dit vlak vanwege zijn banden met een lage rolweerstanden en vanwege het hogere gewicht juist in het nadeel zijn.

Of de bevindingen van Axa gaan leiden tot hogere verzekeringstarieven voor elektrische auto’s is nog niet duidelijk.

+

 

Reageren is niet mogelijk.