Nieuwe koplamp van Ford kan informatie op het wegdek projecteren

0

Ford gaat nieuwe koplamptechnologie testen die routeaanwijzingen, de toegestane snelheid of weersinformatie op de weg projecteert. De bestuurder kan daardoor zijn blik op de weg houden.

“Deze ontwikkeling zou verlichtingstechnologie naar een volledig nieuw niveau kunnen tillen. ’s Nachts autorijden gaat hierdoor een stuk minder stress opleveren”, aldus Lars Junker van Ford Europa. “Bestuurders van een auto kunnen essentiële informatie krijgen terwijl zij hun blik op de weg gericht houden”.

FordKoplamp

Behalve routeaanwijzingen of de toegestane snelheid, zouden ook veranderingen in het weer, zoals sneeuw, mist of ijzel doorgegeven kunnen worden. Waarschuwingen voor boze boeten die de weg blokkeren is eveneens denkbaar. Ook zou de koplamp kunnen worden aangesloten op het navigatiesysteem zodat naderende bochten kunnen worden aangegeven. Daarnaast zou ook de breedte van het voertuig op de weg kunnen worden geprojecteerd zodat makkelijk kan worden ingeschat of de Ford op een parkeerplek past.

De informatie die via projectie op de weg verschijnt, kan ook andere weggebruikers helpen. Bijvoorbeeld als wegmarkeringen minder goed zichtbaar zijn, kan een oversteekplek (zebrapad) op de weg worden geprojecteerd die zowel voor bestuurders als voetganger te zien is.

Ford stelt dat een auto die 90 km/u rijdt zo’n 25 meter per seconde aflegt. Een vlugge blik op het dashboard betekent dat de chauffeur al snel 10 meter ‘blind’ heeft gereden. Ford test de projectortechnologie momenteel, maar heeft nog geen verdere details over de verdere ontwikkeling en de introductiedatum van de technologie gedeeld. Het is daarnaast overigens nog geen uitgemaakte zaak dat de uitvinding van Ford überhaupt gebruikt mag worden op Europese wegen.

Reageren is niet mogelijk.