Stern importeert (en onderhoudt) de Hongqi e-HS9

0

De Hedin Mobility Group, het Zweedse moederbedrijf van Stern, is benoemd tot importeur en dealer in Nederland voor het Chinese automerk Hongqi. De overeenkomst omvat zowel de verkoop als de aftersales activiteiten.

Het eerste model dat op de Nederlandse markt wordt geïntroduceerd, is de volledig elektrische e-HS9: een SUV met 6 of 7 zitplaatsen dat op exportmarkten dient als het vlaggenschip van Hongqi. De eerste leveringen van deze Hongqi zullen naar verwachting in het vierde kwartaal van 2022 plaatsvinden. Stern Premium Cars voegt het merk toe aan haar showroomaanbod.

De Hedin Mobility Group sloot eerder al een overeenkomst met een ander nieuw merk, het Britse Grenadier van industrieconcern Ineos. Andere Nederlandse bedrijven gaan ook hun verkoopgeluk proberen met een elektrische auto. Louwman wordt de importeur van BYD en Emil Frey de agent van Xpeng plus de merken van Great Wall. Vinfast heeft haar Nederlandse marktintroductie gepland voor het vierde kwartaal.

Dat de e-HS9 onze kant op zou komen, was al een tijdje bekend. Hongqi maakte eind 2020 al bekend de Nederlandse markt op te willen. Inmiddels is de e-HS9 al te koop in Noorwegen. Hongqi is onderdeel van het Chinese staatsbedrijf FAW Group en één van de oudste en meest vooraanstaande autofabrikanten van China. Hoge functionarissen van de Communistische Partij laten zich graag in auto’s van het statige merk rondrijden. Voorlopig is de e-HS9 het enige model van het merk dat naar Nederland komt.

Wie weet is de e-HS9 met zijn lengte van 5,2 meter (waarmee hij ongeveer even lang als de Mercedes GLS) wat voor minister Sigrid Kaag. Die heeft nu een stekker hybride BMW X5 als dienstauto. Maar de e-HS9 stoot helemaal geen CO2 uit en is minstens net zo representatief. Standaard heeft de Hongqi 2 elektromotoren met een systeemvermogen van 436 pk. Het accupakket heeft een netto capaciteit van 76,5 kWh. Dat vertaalt zich in een actieradius van 396 km (gemeten volgens de WLTP norm).

Er is ook een krachtigere variant van de e-HS9. Daarvan zijn de specificaties 551 pk, 90 kWh en 465 kilometer. In deze vorm kan in 4,9 seconden vanuit stilstand naar 100 km/u sprinten. De topuitvoering van de e-HS9 gaat in Nederland inclusief opties ongeveer 100.000 euro kosten. Voor de instapvariant gaf Autointernationaal.nl eerder een prijsindicatie van 76.500 euro af. Ter vergelijking: de BMW iX xDrive40 kost minimaal 85.095 euro. En de bak van minister Kaag zonder opties 89.842 euro.

 

Hedin Mobility Group

De operationele winst van de Hedin Mobility Group kwam in de eerste helft van dit jaar, vergeleken met dezelfde periode van 2021, bijna 3 keer zo hoog uit, namelijk op 1,17 miljard euro. De nettowinst steeg met 240 procent naar 960 miljoen euro. De omzet ging in het eerste semester met 60 procent omhoog naar bijna 20,7 miljard euro. Die stijging was wel grotendeels te danken aan de reeks acquisities in de Scandinavische landen, Nederland, België, Duitsland, Slowakije, Hongarije en de Tsjechië. Zonder deze overnames zouden de verkopen met 13 procent zijn toegenomen. Deze groei vond vooral in het eerste kwartaal plaats. In de periode april t/m juni was er sprake van een stabiel omzetniveau voor wat betreft de bestaande activiteiten. De nettowinst kwam in de afgelopen 3 maanden uit op ruim 340 miljoen euro.

De Hedin Mobility Group telde in het eerste halfjaar 5.030 werknemers. Een jaar eerder waren dat er nog ‘slechts’ 2.916. Het bedrijf meldt dat Henk van der Kwast, voormalig CEO van Stern, in juli werd benoemd tot Director Strategy and Mergers & Acquisitions van de hele groep.

Reageren is niet mogelijk.