Mini Cabrio behoort tot de meest betrouwbare auto’s

0

In het jaarlijkse betrouwbaarheidsonderzoek van de Britse magazine WhatCar? scoren 4 automodellen 100 procent.

In de enquête zijn uitsluitend auto’s tot 5 jaar oud meegenomen. Desondanks kon door WhatCar de ervaringen van 24.927 Britse auto-eigenaren nauwkeurig worden gemonitord.

Opvallend is de goede gemiddelde score van hybride auto’s in het onderzoek, waarbij 248 auto’s van 32 merken onder de loep werden genomen.

Volledig elektrische auto’s doen het een stuk minder qua betrouwbaarheid. Het ‘zwarte schaap’ in dit segment is de Model S van Tesla. Uit het Britse onderzoek blijkt dat deze volledig elektrische auto een van de hoogste foutenpercentages heeft, namelijk 44  procent. Problemen die vaak voorkomen met de Tesla Model S hebben betrekking op de ophanging, de carrosserie en het navigatiesysteem.

Alleen luxe SUV modellen en dure sedans scoren nóg slechter dan volledig elektrische auto’s.

Op merkniveau eindigden Lexus en Toyota op de plekken 1 en 2. Zij behaalden een betrouwbaarheidsscore van 98,4 respectievelijk 97,2 procent. Opvallend in de top 10 is de aanwezigheid van merken die het vooral van een lage prijsstelling moeten hebben: MG (plek 9 met een score van 95,0 procent) en Dacia (plek 10 met 94,4 procent). De rest van de top 10 van automerken met de meest betrouwbare modellen zijn Mini (97 procent), Mitsubishi (97 procent), Hyundai (95,8 procent), Suzuki (95,8 procent), Kia (95,5 procent) en Mazda (95,2 procent).

Aan de andere kant van het spectrum bevindt zich Jeep, wiens modellen het minst betrouwbaar zijn. Deze autofabrikant behaalde een algemene score van slechts 77 procent. Jeep, dat deel uitmaakt van het Stellantis concern, kreeg verreweg het slechtste rapport van bezitters van een model van dit Amerikaanse merk. Daarna volgt Land Rover met een score van slechts 81,4 procent. De rest van de top 10 van merken met de minst betrouwbare modellen bestaat achtereenvolgens uit Fiat (86,4 procent betrouwbaarheidsscore), Alfa Romeo (87,3 procent), Peugeot (87,4 procent), Ford (87,8 procent), Jaguar (88,7 procent), Nissan (89,3 procent), Mercedes (89,5 procent) en Opel (89,5 procent).

Op modelniveau behaalden 4 auto’s een perfecte score van 100 procent. Het gaat daarbij om de Hyundai Tucson, de vorige generatie Kia Soul (2014-2019), de Mini Cabrio en de Mitsubishi Eclipse Cross. Het laatste model is in het Verenigd Koninkrijk niet meer nieuw te koop omdat het Japanse merk zich van de Britse markt heeft teruggetrokken.

 

Reageren is niet mogelijk.