Fors hogere omzet autobranche in 2022 dankzij prijsstijgingen

0

De omzet van de auto- en motorbranche in Nederland is in 2022 flink gestegen. Daarmee werd het herstel na de coronacrisis voortgezet.

De toename van de omzet werd volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vooral veroorzaakt door prijsstijgingen. Nieuwe personenauto’s, occasions maar ook onderdelen stegen gedurende het hele jaar in prijs. De omzet van de branche steeg vorig jaar met 17,6 procent ten opzichte van een jaar eerder en lag 24,5 procent hoger dan in 2019, het jaar vóór de pandemie. Daarmee lijkt de branche zich 3 jaar na de start van de coronacrisis hersteld te hebben.

De coronacrisis heeft grote impact gehad op de auto- en motorbranche. Naast het wereldwijde chiptekort speelden er tijdelijke sluitingen van fabrieken. Dat had gevolgen voor auto-importeurs en voor de verkoop van nieuwe auto’s. Ook mochten dealers geen klanten ontvangen in hun showroom.

Alle deelbranches lieten vorig jaar groeicijfers zien, ook ten opzichte van 2019. Bedrijven die zich bezighouden met de handel in, en de reparatie van, personenauto’s boekte in 2022 de grootste omzetgroei. In deze deelbranche had men in de tweede jaarhelft minder last van het chiptekort. Ook werden er meer elektrische auto’s verkocht. Bij dergelijke personenwagens, die over het algemeen duurder zijn, valt het volgens het CBS op dat er de laatste tijd steeds meer Chinese merken op de markt komen.

Het vertrouwen van ondernemers in de auto- en motorbranche heeft volgens het CBS aan het begin van het eerste kwartaal van 2023 ook een sprong gemaakt. Ondernemers zijn echter nog niet zo positief als in het derde kwartaal van 2021. Het vertrouwen in de auto- en motorbranche is wel hoger dan in andere bedrijfstakken.

Het CBS merkt verder op dat de gespannen arbeidsmarkt ook in de auto- en motorbranche merkbaar blijft. Iets meer bedrijven (35,7 procent) gaven aan het begin van het eerste kwartaal van 2023 aan een tekort aan personeel te hebben. Aan het begin van het vierde kwartaal van 2022 was dit 34,9 procent. Het aantal vacatures is wel iets afgenomen.

Reageren is niet mogelijk.