VDL Nedcar: wel plannen, geen opdrachtgevers

0

Autofabriek VDL Nedcar in Born hoopt door een combinatie van opdrachtgevers, waaronder het Duitse ElectricBrands, haar toekomst veilig te stellen. Dat klinkt als een strak plan, maar vooralsnog zijn er nog geen opdrachtgevers.

Naar die opdrachtgevers is VDL Nedcar wel druk op zoek. Er is haast geboden, want er moet een nieuwe invulling komen van de productiecapaciteit voor als volgend jaar de order voor de BMW Groep ten einde loopt. In Born zag men de bui natuurlijk al tijdig hangen, vandaar dat er de afgelopen maanden gewerkt is aan een nieuw toekomstplan.

Xbus

De belangrijkste koerswijziging is dat VDL Nedcar auto’s wil gaan produceren voor verschillende opdrachtgevers. Dat kunnen ook bedrijfswagens zijn. VDL Nedcar ziet voor zichzelf een toekomst als mobiliteitscentrum weggelegd. Daarnaast gaat de fabriek in Born mogelijk klussen doen voor zusterbedrijven binnen de VDL Groep.

ElectricBrands is de eerste naam die valt als mogelijke nieuwe opdrachtgever. Dat is een Duitse partij die de Evetta (onderste foto) en de Xbus (bovenste foto) wil laten bouwen. In vergelijking met de huidige order van de BMW Groep, gaat het evenwel om kleine aantallen. Bij de Xbus gaat het om 16.500 bestellingen en bij de Evetta zelfs maar om 1.000 exemplaren. Dat riekt naar een druppel op de gloeiende plaat voor een fabriek die een productiecapaciteit heeft van 200.000 auto’s. De is dus maar zeer de vraag of daar alle 4.000 werknemers mee aan het werk gehouden kunnen worden.

Evetta

De productie van de Evetta zou al in het tweede kwartaal van 2024 moeten beginnen. Het is een moderne elektrische reïncarnatie van de BMW Isetta. De Xbus, een compact elektrische personen- of bedrijfsbusje met een zweem Volkswagen T3, volgt in 2025. 

Conclusie: de plannen die VDL Nedcar nu ontwikkeld heeft met ElectricBrands is een te voorzichtige stap. Er moeten veel meer productieorders bij wil de fabriek in Born rendabel kunnen draaien. Wat er nu op tafel ligt aan plannen is te weinig om op 1 maart volgend jaar het gat op te vullen als de huidige Mini modellen uit productie worden genomen.

Reageren is niet mogelijk.