Autoverzekeringen dit jaar 11 procent duurder

0

Consumenten moeten dit jaar rekening houden met flink hogere verzekeringspremies. Met name die voor auto’s worden snel duurder, zo signaleert vergelijkingswebsite Independer.

Autoverzekeringen zijn dit jaar al gemiddeld 11 procent duurder geworden. Vorig jaar waren verzekerden gemiddeld 821 euro kwijt aan hun autoverzekering, maar nu bedraagt de jaarpremie gemiddeld 912 euro. De stijging, die vorig jaar al werd ingezet, wordt ook gesignaleerd door Autoverzekering.nl. Deze vergelijkingssite zet al 6 jaar lang de gemiddelde maandelijkse premies voor WA, WA Beperkt Casco en Allrisk verzekeringen op een rij.

De gemiddelde stijging van de premies blijkt bij een WA verzekering het grootst te zijn, namelijk bijna 10 procent. Een consument die in het verleden 663 euro per jaar betaalde voor een dergelijke verzekering betaalt nu gemiddeld 728 euro. Dat is ruim 65 euro meer in vergelijking met 2022. De premie van een Allrisk en WA Beperkt Casco verzekering ligt momenteel gemiddeld zo’n 5 procent hoger dan in 2022.

De belangrijkste oorzaak van het duurder worden van autoverzekeringen is volgens Jerry Poel, expert op dit gebied bij Autoverzekering.nl, de toegenomen inflatie. Ook de hoge energieprijzen spelen een rol. Poel: “De inflatie raakt iedereen. Vorig jaar stegen de autopremies, met name de beperkt cascoverzekeringen, al behoorlijk dus het lag in de lijn der verwachtingen dat deze stijging dit jaar verder door zou zetten. De hogere premies zijn ook een direct gevolg van de torenhoge energieprijzen. Autoherstelbedrijven gebruiken bij (lak)schade vaak droogcabines om de lak van auto’s sneller te laten drogen. Dit kost veel energie. Daarnaast hebben andere toenemende kosten, zoals duurdere auto-onderdelen en hogere loonkosten, ook invloed op de premieprijzen”.

 

Reageren is niet mogelijk.