Productierecord voor Toyota in 2022

0

Toyota heeft afgelopen boekjaar (1 april 2022 t/m 31 maart 2023) een recordaantal auto’s gebouwd. De problemen in de toeleveringsketen en de tekorten aan chips namen af, waardoor het bedrijf haar output kon opvoeren. Ook vergrootte Toyota haar productiecapaciteit in Noord-Amerika en Azië.

In het op 31 maart afgelopen gebroken boekjaar werden door het Toyota concern (waartoe ook Hino, Lexus en Daihatsu behoren) in totaal ruim 10,7 miljoen voertuigen gebouwd. Dat komt neer op een productiegroei van 6,6 procent in vergelijking met het fiscale jaar 2021/2022. De wereldwijde verkopen gingen met 1,7 procent omhoog naar bijna 10,6 miljoen exemplaren. Toyota is daarmee ’s werelds grootste autofabrikant.

De Japanse branchegenoten Honda en Nissan kwamen ook met productiecijfers. Bij Honda ging het afgelopen boekjaar om 3,8 miljoen auto’s. Bij Nissan om 3,3 miljoen exemplaren. Honda heeft in Europa de opgaande lijn nog steeds niet te pakken met 1,8 procent lagere verkopen in 2022, maar draait elders in de wereld heel behoorlijk. Op de thuismarkt is de N-Box een grote verkoopknaller. Deze zogeheten kei-car was in 2022 voor het 8ste jaar op rij marktleider binnen zijn segment en voor de tweede keer op rij de populairste nieuwe auto van Japan.

Nissan wordt gehinderd doordat zij de productie van de veelbelovende Ariya maar niet goed op gang krijgt. Daardoor loopt zij veel orders mis. Gelukkig kunnen in Europa wel goede zaken worden gedaan met de jongste Qashqai. Met name in Groot-Brittannië, waar deze cross-over wordt gebouwd, is het model een grote hit.

 

Daihatsu

Ondanks het productierecord van Toyota, is ook deze onderneming niet zorgenvrij. Dat komt doordat dochter Daihatsu heeft gerommeld met veiligheidstests. Autointernationaal.nl berichtte daar in de Newsflash vorige week al over. Daihatsu heeft de uitslag van veiligheidstests van door haar ontwikkelde modellen gemanipuleerd door tijdens botsproeven de binnenzijde van de voorportieren aan de bestuurderskant te verstevigen. Hierdoor heeft ook moederbedrijf Toyota enorm gezichtsverlies geleden; in Japan is dat een doodszonde.

Toyota zegt een uitgebreid onderzoek te zullen starten naar wat de gevolgen van het gerommel van Daihatsu zijn en naar welke modellen er allemaal bij betrokken zijn. Dat is ook voor het moederbedrijf zelf uiterst relevant omdat zij bepaalde producten van haar dochter onder eigen label verkoopt. De levering van de betrokken modellen zou volgens Daihatsu inmiddels zijn stopgezet. Eerst zullen zij opnieuw aan veiligheidsproeven worden onderworpen. De leveringspauze kan tot grote verkoopschade bij Daihatsu, en indirect dus ook bij het Toyota concern, leiden.

De gedupeerde klanten van Daihatsu (en Toyota) wonen vooral in Thailand, Maleisië en Mexico. De geplande verkoopstart van de betreffende modellen in Indonesië en Ecuador is uitgesteld. In Nederland zijn geen auto’s door Toyota geleverd die door Daihatsu zijn ontwikkeld.

 

Reageren is niet mogelijk.