Tesla Model 3: facelift op komst dus nu opruimprijzen

0

De herziene versie van de Tesla Model 3 is betrapt zonder de minste vorm van camouflage. De foto maakt duidelijk dat de voorkant van de elektrische sedan flink gaat veranderen.

Menigeen dacht dat wij de langverwachte vernieuwde Model 3 voorgeschoteld zouden krijgen tijdens de 2023 editie van de Tesla Investor Day begin maart. Maar topman Elon Musk hield de geüpgradede versie van zijn elektrische sedan toen nog onder de pet. We weten nog steeds niet wanneer hij officieel wordt onthuld (reken op eind april met een debuut in China), maar dankzij deze spionagefoto kunnen wij nu al kennis maken met de cosmetische veranderingen bij de Model 3.

Zoals verwacht is de restyling behoorlijk diepgaand. De hele voorkant is aangepast met een compleet andere optiek, waarbij Tesla ook voor nieuwe bumpers zorgt. Daarbij zitten anders dan nu het geval is geen mistlampen meer. In vergelijking met het huidige model is er absoluut sprake van een onherkenbaar gezicht. De grote koplampen die de Tesla momenteel heeft, zijn bij dit zwarte exemplaar vervangen door beduidend plattere exemplaren. Daarmee kruipt de Model 3 qua uiterlijk dichter naar zijn grote broers Model S en Model X toe. Ook bevat het nieuwe front een vleugje van de conceptversie van de nieuwe Tesla Roadster.

Tesla heeft voor het bij de tijd houden van de Model 3 dus gekozen voor een heel andere aanpak dan tijdens de recente update van de Model S. Die verschilt ondanks een facelift optisch nog steeds amper van het uit 2012 stammende origineel. We moeten de achtersteven nog ontdekken, maar ook daar zal Tesla waarschijnlijk voor grote verrassingen zorgen.

Het dashboard van de betrapte nieuwe Model 3 is afgedekt met een doek, maar we kunnen zien dat het deel achter het stuurwiel omhoog lijkt te lopen. Bij de huidige editie van de Tesla gebeurt daar visueel vrij weinig. De vernieuwde Model 3 zou goedkoper te produceren moeten zijn dan de versie die nu nog te koop is, onder meer door het aantal componenten waaruit het interieur is opgebouwd verder terug te brengen.

De vernieuwde Model 3, intern “Project Highland” genoemd, gaat volgens de laatste geruchten binnenkort in China in productie. Reken op een Europees debuut medio oktober. De huidige editie stamt uit 2016, al ging de verkoop in Nederland pas in 2019 van start. De instapper van Tesla blaast dit jaar dus al 7 kaarsjes uit.

 

Alles moet weg

De aanstaande presentatie van de vernieuwde Model 3 betekent dat prefacelift exemplaren vanaf nu weg mogen tegen opruimprijzen. Eerder verlaagde Tesla de tarieven al om met name nieuwe Chinese concurrenten een hak te kunnen zetten, maar nu moeten de schappen dus worden leeggemaakt voor de herziene editie.

In Nederland gaat Tesla de verkoop van de huidige Model 3 stimuleren door een nieuwe, 41.990 euro kostende, achterwiel aangedreven versie aan het gamma toe te voegen. Die biedt de particuliere klant de mogelijkheid om nog wat opties mee te bestellen zonder dat hij daarmee de SEPP subsidie verspeeld. Dit douceurtje van de overheid (de afkorting staat voor: Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren), was al beschikbaar voor de Tesla Model 3, maar alleen als men de absolute basisversie bestelde, oftewel een wit exemplaar zonder opties. Die 44.990 euro kostende uitvoering zat als enige onder de SEPP bovengrens van 45 mille.

Al met al is de Model 3 nu 10.000 euro goedkoper dan eind vorig jaar. Toen kostte de Tesla minimaal 51.990 euro en nu dus 10 mille minder. De nieuwe instapversie biedt geen technische wijzigingen maar is dus vooral bedoeld om de bestaande voorraad onverkochte exemplaren van de Model 3 weg te werken. Opties op de 41.990 euro kostende basisuitvoering waarmee men niet langer de SEPP subsidie verspeeld, zijn onder andere de carrosseriekleur rood (kost 2.000 euro extra), zilverkleurige 19 inch velgen en een trekhaak.

De concurrentiepositie op de zakelijke markt gaat Tesla verstevigen door een achterwiel aangedreven Long Range versie van de Model 3 te introduceren. Die uitvoering gaat 47 mille kosten en heeft een WLTP range van 634 kilometer. Ter vergelijking: de gewone Model 3 met achterwielaandrijving heeft een WLTP actieradius van 491 kilometer, al spreekt Tesla zelf van 510 kilometer voor de uitvoering met 18 inch standaard wielen. De bestaande, de Verenigde Staten gebouwde,  Long Range versie is 3.000 euro goedkoper geworden: Tesla vraagt 50.993 euro voor deze versie met 602 kilometer bereik, 2 elektromotoren en een 0-100 tijd van 4,4 seconden. De nog snellere Performance uitvoering, die in 3,3 tellen op 100 km/u zit, kost voortaan 54.993 euro.

De prijsverlaging is leuk voor de autoconsument die op zoek is naar een nieuwe elektrische auto, maar consumenten die reeds in het bezit zijn van een Model 3 zullen, net als bijvoorbeeld wagenparkbeheerders, daar minder blij mee zijn. De kortingsactie van Tesla test namelijk de restwaarde aan. Deskundigen houden rekening met 4 tot 7 procent lagere inruilprijzen.

 

Reageren is niet mogelijk.