Toyota klanten gaan massaal vreemd om elektrisch te kunnen rijden

0

Autointernationaal.nl waarschuwde er een half jaar geleden al voor en die voorspelling is nu inderdaad realiteit geworden: het feit dat Toyota te langzaam is met de elektrificatie van haar gamma, heeft geleid tot een uittocht van klanten. Het betreft autoconsumenten die op zich prima tevreden zijn over de bouwkwaliteit en service van de auto’s van de Japanse fabrikant, maar die hybride techniek niet langer voldoende vinden om het milieu een handje te helpen. Dat er bij een volledig elektrische auto in veel landen gerekend kan worden op een koopsubsidie speelt natuurlijk ook mee.

Toyota verliest dus klanten aan andere automerken die meer keuze bieden aan consumenten die emissievrij willen gaan rijden. Dat Honda ook hoog genoteerd staan voor wat betreft het weglopen van klanten, zal (ook) geen verbazing wekken. In Noord Amerika voert dit merk geen enkel volledig elektrisch model en bij ons alleen de ‘E’ die vanwege zijn onaantrekkelijke prijs : actieradius verhouding niet serieus wordt genomen door de consument.

FILE PHOTO: LA Auto Show in Los Angeles

Toyota heeft momenteel alleen de BZ4X in de aanbieding (foto), maar die elektrische cross-over is voor menig huishouden te duur. Er kan namelijk pas ingestapt worden voor 51.395 euro en dan nog heb je geen garantie dat de wielmoeren goed zijn aangedraaid. Ford, dat samen met BMW na Toyota als gevolg van de elektrificatietrend de meeste klanten ziet weglopen, kampt met een soortgelijk probleem want voor de Mustang Mach E moet minimaal 53.900 euro worden afgerekend. Bij BMW is men minimaal 55.275 euro kwijt voor de iX1, met als gevolg dat veel eigenaren van een i3 (die een veel lagere verkoopprijs kende) nu elders gaan shoppen.

Bij Amerikaanse consumenten die elektrisch willen gaan rijden, is vooral de Tesla Model 3 erg populair. Met in diens kielzog de Model Y. Zij ruilen daar graag hun Corolla of Civic op in. Voor shoppers die een Nissan Leaf kochten (een elektrische auto die het in Noord Amerika een stuk beter doet dan bij ons) was de meest voorkomende inruil een Prius (waarvan ook de huidige generatie tot voor kort vlotjes over de toonbank ging). Dat Toyota klanten massaal hun heil elders gaan zoeken, komt doordat zij in de pers hebben gelezen dat de BZ4X een nogal teleurstellend product is. De Nissan Leaf is weliswaar ook niet bepaald een hoogvlieger, maar doordat dit model nu al 12 jaar op de markt is, is er een groot bestand aan tweedehands exemplaren. Die zijn gewild bij jonge, milieubewuste autoconsumenten. Vervolgens zal een aanzienlijk deel van hen later een nieuwe Leaf kopen als dit model betrouwbaar is gebleken. En dat is doorgaans het geval. Het bestand aan tweedehands BZ4X exemplaren is ‘niet bestaand’. General Motors zit in hetzelfde schuitje als Nissan. Diens Chevrolet Bolt zorgt absoluut niet voor een snellere hartslag, maar de als cross-over gepositioneerde hoge hatchback is wel relatief betaalbaar.

In Europa heeft Toyota vorig jaar dankzij diverse hybride modellen haar marktaandeel nog fors weten op te voeren, maar inmiddels is het uit met die pret: de groei van het marktaandeel stagneerde in maart en in het eerste kwartaal kon maar 0,1 procent worden toegevoegd. Dit betekent dat het kantelpunt voor Toyota dichtbij is. In Nederland (deskundigen stellen dat wat er bij ons autoverkoop technisch gebeurt, op een later tijdstip ook elders in Europa plaatsvindt) is de wind inmiddels gedraaid: Toyota heeft in het eerste 3 maanden van 2023 duidelijk marktaandeel verloren, ondanks de toevoeging van nieuwe modellen als de Aygo X en de Corolla Cross. Beiden op hun manier trendy auto’s maar de consument heeft steeds vaker liever een elektrische auto.

 

Reageren is niet mogelijk.