Bouwkwaliteit Alfa Romeo Tonale onder druk

0

Wellicht ken jij het gezegde: “if you pay peanuts, you get monkeys”. Die waarheid als een koe lijkt Stellantis ontgaan te zijn, want die vertikt het om de werkomstandigheden van het personeel dat de Alfa Romeo Tonale moet bouwen te verbeteren.

De werknemers van de fabriek in Pomigliano klagen namelijk over stinkende, vuile toiletten. Daarnaast zou er sprake zijn van een gebrek aan apparatuur en werkkleding. Ook een defecte verwarming voedt de woede onder het fabriekspersoneel. Stellantis speelt met de weigering om bijvoorbeeld de toiletten tijdig schoon te maken met vuur want in Pomigliano wordt het nieuwe vlaggenschipmodel Tonale gebouwd. Dat is de enige kurk waar het merk momenteel op drijft. Alfa Romeo heeft weliswaar ook nog de Giulia en Stelvio in het gamma, maar dit nu was afgelopen maand in Nederland verantwoordelijk voor slechts 2 procent van de autoverkopen.

AlfaRomeoTonale

Gelukkig lijdt de vraag naar de Tonale (dus) nog niet onder de arbeidsonrust in Pomigliano. Onlangs heeft de dochteronderneming van Stellantis de productie van de SUV opgevoerd vanwege de grote vraag (blijkbaar vanuit de Verenigde Staten, waar het model ook verkocht wordt met als Dodge). Onder de gegeven omstandigheden lijken de werknemers in Pomigliano echter niet bereid om gehoor te geven aan de gevraagde productieverhoging. Daarvoor moet het management eerst de arbeidsomstandigheden aanzienlijk verbeteren.

Alfa Romeo stuurde de afgelopen tijd wekelijks lyrische persberichten rond over nieuwe, recordverkoop cijfers. Altijd alleen met percentages en nooit met absolute cijfers, maar de juichende berichten klinken toch alsof er sprake is van een goed humeur. De stemming in de fabriek in Pomigliano bij Napels is daarentegen waarschijnlijk gekelderd.

Volgens een vakbondswoordvoerder is het personeel inderdaad boos over de slechte arbeidsomstandigheden, maar de betreffende werknemers ontkennen echter hun verplichtingen te verwaarlozen. Stellantis legde, nadat de pers lucht had gekregen van de slechte sfeer in de fabriek, de volgende verklaring af: “Wij verwerpen de beschuldiging dat wij onvoldoende aandacht zouden besteden aan de werk omstandigheden van onze werknemers. Stellantis benadrukt dat het altijd binnen het kader van de specifieke arbeidsovereenkomst gehandeld wordt met respect voor alle arbeidskrachten. Het is goed om te weten dat de productielijnen in Pomigliano nooit volledig zijn stilgelegd vanwege de stakingen, maar wij bevestigen wel dat er vertraging is ontstaan bij de productie van de Alfa Romeo Tonale”.

De Tonale is voor Alfa Romeo de komende tijd de enige bron van inkomsten. Als de vraag naar de SUV als gevolg van de productievertraging en ondermaatse bouwkwaliteit instort, zal de druk op het management waarschijnlijk snel toenemen om wat vaker een mop door de onhygiënische sanitaire ruimtes te halen en om de slecht onderhouden gebouwen op te lappen.

 

Reageren is niet mogelijk.