Volkswagen Groep ontslaat directie softwaredivisie

0

De Volkswagen Groep is van plan om volgende week 3 van de 4 leidinggevenden van Cariad te ontslaan. De softwaredivisie heeft de budgetten overschreden en de doelen niet gehaald, zo melden interne bronnen bij het autobedrijf.

Alleen personeelsmanager Rainer Zugehör zou mogen aanblijven. De CEO van Cariad, Dirk Hilgenberg, moet vanwege het wanbeheer en de gemiste deadlines wel zijn bieden pakken. Hij wordt per 1 juni a.s. opgevolgd door Peter Bosch, nu chef productie bij Bentley.

VolkswagenCariad

Cariad werd in 2020 opgericht als zelfstandige softwaredivisie van de Volkswagen Groep. Van die beslissing heeft het autoconcern uit Wolfsburg weinig plezier gehad. De problemen bij Cariad deden Herbert Diess, destijds de grote baas van de Volkswagen Groep, vorig jaar de das om. Ook toen was al bekend dat de software divisie slecht presteerde, met als gevolg dat de marktintroductie van de volledig elektrische Porsche Macan en de technisch identieke Audi Q6 e-Tron is vertraagd. Verder is de geplande introductie van een volledig autonoom rijdende personenwagen uitgesteld van 2026 naar 2028. De positie van Diess werd mede door deze perikelen onhoudbaar (hij was sowieso weinig geliefd bij zijn personeel omdat hij graag de botte bijl mocht hanteren).

Diess vertrok afgelopen september bij de Volkswagen Groep om plaats te maken voor Oliver Blume. Die heeft nu “een aantal beslissingen genomen”. Een daarvan is dat Cariad een integraal onderdeel blijft van de Volkswagen Groep, al wordt er in de wandelgangen gesproken over de oprichting van een nieuwe joint venture waarbij een belangrijke rol is weggelegd voor Bosch. Verder zal er specifiek op het terrein van autonoom rijdende voertuigen intensiever samengewerkt gaan worden met Mobileye.

Bij de software divisie werken circa 6.500 mensen. Concurrenten als BMW en Mercedes-Benz ontwikkelen de software niet zelf. Zij kozen voor samenwerking met gerenommeerde partners als Mobileye en Nvidia. Het nadeel van die keuze is dat zij niet de eindcontrole hebben over de data die met de software kan worden gegenereerd. Diess vond dat een ondraaglijke gedachte, waardoor hij aan Cariad de opdracht gaf om concern brede autosoftware te ontwikkelen (dus voor alle merken van de Volkswagen Group. Maar de divisie blijkt zich enorm aan die klus vertild te hebben.

 

Reageren is niet mogelijk.