Mogelijk grote nieuwe klant voor VDL Nedcar

0

VDL Nedcar heeft een intentieovereenkomst getekend met een niet nader genoemd bedrijf voor de productie van personenauto’s. De eerste exemplaren zouden medio 2026 van de band moeten rollen. De opdracht is goed voor maximaal 3.000 banen, zo meldt VDL Nedcar.

Een woordvoerder van VDL zegt desgevraagd dat in het vierde kwartaal van dit jaar de gesprekken met de mogelijk nieuwe klant worden afgerond. Wie de opdrachtgever is, wordt niet gemeld, maar inmiddels is het duidelijk dat het in ieder geval niet om BYD gaat.

Bij VDL Nedcar lopen nu nog auto’s van het merk Mini van de band, maar de productie daarvan stopt in maart 2024. Binnenkort wil de fabriek starten met de voorbereidingen voor de inrichting van de nieuwe assemblagelijn. Deze activiteit levert vooralsnog werk op voor zo’n 70 mensen.

Bij Nedcar werken momenteel zo’n 3.950 mensen. Voor 1.800 van hen is er vanaf november geen werk meer en begin volgend jaar verwachten de vakbonden meer ontslagen. Voor de af te vloeien werknemers is onlangs een sociaal plan opgesteld. Dat gebeurde na meerdere stakingen. Om de daardoor opgelopen productieachterstand in te lopen, moeten werknemers van VDL Nedcar nu op zaterdagen overwerken.

FNV bestuurder Ron Peters staat naar eigen zeggen nog niet te juichen over het nieuws. Voor hem geldt: ‘eerst zien, dan geloven’. Volgens Peters is dat ook de stemming op de werkvloer. De vakbondsman merkt fijntjes op dat hij al vaker gehoord heeft over intentieverklaringen, maar die liepen uiteindelijk op niets uit.

Ondertussen is VDL Nedcar ook in gesprek met andere potentiële klanten, aldus de woordvoerder, maar ook daarover wil hij geen namen noemen. Ook niet om welke productieaantallen het gaat. Het moment waarop dit nieuws bekend wordt, is opvallend omdat de directie van VDL Nedcar binnenkort met de Limburgse Staten praat over de toekomst van de fabriek. Die beslissen daarna over een investering van 70 miljoen euro voor nieuwe infrastructuur rond de fabriek.

 

Reageren is niet mogelijk.