Toyota: Compact Cruiser wordt Land Cruiser FJ

0

Toyota plant gezinsuitbreiding voor haar Land Cruiser modellijn. Suzuki heeft inmiddels elke medewerking ontkend.

In het Aziatische geruchtencircuit is het al maanden het gesprek van de dag: een nieuwe terreinwagen van Toyota. De Japanse autofabrikant zou van plan zijn om in 2024 een kleine Land Cruiser te introduceren. De moet onder de onlangs vernieuwde, grote ‘J25 serie’ in het gamma komen. De off-roader, meest recent bekend als de ‘Land Cruiser Mini’, zou zeer sterke overeenkomsten vertonen met de Compact Cruiser EV conceptstudie die eind 2021 werd gepresenteerd. Maar terwijl dat showmodel werd gepresenteerd als een puur elektrisch aangedreven voertuig, zal de productieversie van de ‘Baby Land Cruiser’ worden aangedreven door conventionele verbrandingsmotoren, mogelijk met optionele hybridetechnologie. Daarmee laat Toyota zien rekening te houden met de afzetmarkten in Azië en Australië, waar een uitbouw van een laadinfrastructuur op Europese schaal voor elektrische auto’s nog ver weg is.

Voor de jaarwisseling sprak Suzuki officieel berichten over een samenwerking met Toyota voor een kleine terreinwagen, die in talloze geruchten werd genoemd, tegen. In een interview bevestigde een woordvoerder van Suzuki dat Toyota geïnteresseerd was in een eigen versie van de Jimny, maar dat verzoek werd afgewezen.De Jimny zit in het kern-DNA van Suzuki en is daarom niet beschikbaar voor andere automerken”, aldus de woordvoerder.

Bij andere modellen werken de 2 Japanse autofabrikanten wel nauw samen. De modellen Suzuki Across en Swace zijn omgedoopte Toyota’s, en in ruil daarvoor mag Toyota een aantal Suzuki modellen onder zijn eigen label in Azië verkopen. Volgens Indiase media was Toyota geïnteresseerd om de 5-deurs Jimny als eigen model op de markt te brengen. Met een handelsmerkregistratie bleef Toyota de geruchten over een nieuwe, kleine off-roader voeden. In Japan registreerde het merk de naam ‘Land Cruiser FJ’, wat waarschijnlijk de officiële naam is voor het nieuwe terreinvoertuig. Met deze naam legt Toyota een link met de FJ Cruiser, waarvan de productie op onlangs werd stopgezet. Dat model was eveneens onder de klassieke Land Cruiser gepositioneerd. Ook een teaser die onopvallend op de achtergrond werd getoond tijdens de presentatie van de nieuwe Land Cruiser J25 spreekt in het voordeel van een compact Land Cruiser model. Op die plaagafbeelding is het silhouet van een terreinwagen te zien, die exact overeenkomt met de vorm van de EV Cruiser Concept uit 2021.

ToyotaLandCruiserModelfamilie

De kleine Land Cruiser zal gebaseerd worden op het TNGA-F ladderframe platform van Toyota  en zal daardoor een zeer robuust terreinvoertuig zijn, in tegenstelling tot de qua formaat vergelijkbare Corolla Cross. Inmiddels berichten  Japanse media al over de specifieke afmetingen van het nieuwe model. De Land Cruiser FJ zou 4,35 meter lang en 1,86 meter breed worden. De hoogte bedraagt liefst 1,89 meter. Dit betekent dat de ‘mini’ ruim een ​​halve meter korter is dan de nieuwe Landcruiser J25.

De informatie over de aandrijftechniek van de nieuwe off-roader is echter nog behoorlijk speculatief. Geruchten spreken van zowel de 2,0 liter VVTi benzinemotor als de 2,5 liter hybride aandrijflijn uit de RAV4. Ook de dieselmotoren van de Toyota Hilux (2,4 en 2,8 liter cilinderinhoud) zijn een optie. Een volledig elektrische variant van de compacte Land Cruiser is, zo blijkt uit onderzoek, nog niet helemaal van tafel, maar in de versies met een verbrandingsmotor wordt momenteel het meeste ontwikkelingswerk gestoken.

Uit een naamregistratie die begin oktober 2023 plaatsvond, blijkt dat er binnenkort een nieuw Toyota model zal debuteren. De Japanse autofabrikant heeft in de Verenigde Staten de naam FT-3e als handelsnaam geregistreerd. FT-4x was de naam van een in 2017 gepresenteerde conceptstudie, die qua vorm al sterk leek op de hier getoonde ‘mini Land Cruiser’. De ‘e’ in de naam suggereert een elektrische aandrijving.

De EV Cruiser Concept werd eind 2021 getoond als onderdeel van Toyota’s presentatie van toekomstige elektrische auto’s. De off-roader positioneert zichzelf als een SUV met een grote grondspeling, bodem beschermplaten, massieve bumpers en smalle led koplampen die worden geflankeerd door rechtopstaande richtingaanwijzers. Aan de zijkant vallen de contrasterende en brede kunststof spatborden op, die onderdak bieden aan forse offroad-banden. De conceptstudie heeft verder bijna vierkante buitenspiegels. De onderste raamlijn gaat stapsgewijs naar achteren en eindigt in een steile achterkant. De voorruit staat rechtop, het dak met bagagerek loopt vrijwel horizontaal en eindigt in een steile achterklep met klein raampje.

ToyotaFJcruiser

Naast de rode streep op de achterdeuren verwijst de EV Concept Cruiser met zijn blauwe kleurstelling niet alleen naar de FJ Cruiser, die in 2006 in de VS werd geïntroduceerd. Het retro model liet de styling van de FJ40 herleven en was technisch gebaseerd op de gewone Land Cruiser. In 2014 werd de verkoop in de Verenigde Staten stopgezet en vervolgens alleen nog maar voor klanten in Japan gebouwd, en voor export naar onder meer Chili, Zuid-Afrika en de Filippijnen. Het model werd aangedreven door een 4,0 liter benzine V6.

ToyotaLandCruiserBaby2

Deze FJ Cruiser diende als sjabloon voor de Compact Cruiser EV. De presentatievideo ligt een tipje van de sluier op van wat interieur. Het beeldmateriaal toont een stuur dat aan de boven- en onderkant is afgeplat en dat voorzien is van het Toyota logo en diverse bedieningsknoppen. Opvallend is het verhoogde digitale instrumentarium, dat enigszins doet denken aan de i-Cockpit van Peugeot. Een groter infotainmentscherm bevindt zich in de brede middenconsole.

De Compact Cruiser EV beschikt over 2 elektromotoren; op elke as een exemplaar en samen voor vierwielaandrijving zorgen. Het vermogen varieert van 109 pk tot 204 pk, en het rij bereik zou tussen de 500 km en 600 km moeten liggen. De productieversie van de elektrische mini-Landcruiser zal waarschijnlijk vanaf het midden van dit decennium op de markt kunnen komen. Dan zou het platform ook kunnen worden uitgerust met solid-state batterijen in plaats van de huidige lithium/ion exemplaren.

 

Reageren is niet mogelijk.