Dit kan de nieuwe Suzuki Swift allemaal

0

De Suzuki Swift is wereldwijd inmiddels ruim 9 miljoen keer verkocht. De 7de generatie wil voortbouwen op dit succes.

De Swift viert in 2024 zijn 40ste verjaardag. In het kader van dit jubileum brengt Suzuki nu de 7de generatie van haar compacte, maar volwassen hatchback op de markt. Met een nieuw uiterlijk, meer assistentiesystemen en een nieuwe hybride aandrijflijn. Optioneel is de Swift ook weer verkrijgbaar met vierwielaandrijving.

SuzukiSwiftKennismaking3

Uiterlijk blijft de nieuwe Swift grotendeels trouw aan zichzelf; de vorm van de koplampen (nu met led technologie) is nauwelijks veranderd. Tussen de verlichtingselementen bevindt zich een grote grille, dit keer zonder centrale, in carrosseriekleur uitgevoerde, balk. Het meest opvallende detail is de motorkap die op de carrosserie en voorste spatborden lijkt te liggen.

De Japanner is in zijn jongste vorm 3,86 meter lang en 1,74 meter breed. De hoogte varieert afhankelijk van het type aandrijving tussen de 1,50 en 1,52 meter. De wielbasis bedraagt ​​2,45 meter. De kofferbak van de nieuwe Swift slokt 265 liter aan bagage op. Als de achterbank is neergeklapt, past er maximaal 589 liter in. Bij belading tot aan het dak, loopt de capaciteit op tot 980 liter.

SuzukiSwift3

In het kader van de generatiewisseling introduceert Suzuki nieuwe kleuren, waaronder Blue Pearl Metallic en Cool Yellow Metallic. Het exemplaar op de fotoserie is voorzien van de nieuwe lakkleur Burning Red Pearl Metallic. Suzuki biedt in totaal 13 verschillende kleuren aan, waarvan er 3 ook in een 2-kleuren combinatie verkrijgbaar zijn.

Er is maar één type aandrijving voor de nieuwe Swift: een 3 cilinder 1,2 liter motor met 48 volt elektrisch systeem van de nieuwste generatie. Het blokje levert 83 pk en 112 Nm. Dat is minder dan menig concurrent biedt, maar de Swift compenseert dat met een aanzienlijk lager gewicht, waardoor er geen prestatienadeel hoeft te zijn. Het vermogen wordt overgebracht via een handgeschakelde 5 versnellingsbak of een continu variabele transmissie (CVT). In het geval van vierwielaandrijving wordt er altijd gebruik gemaakt van de handgeschakelde versnellingsbak. De topsnelheid bedraagt ​​165 km/u voor de uitvoering met 5-bak en 170 km/u voor de Swift met CVT. De variant met vierwielaandrijving haalt maximaal 160 km/u.

SuzukiSwiftKennismaking4

Het interieur van de nieuwe Swift is aanzienlijk veranderd ten opzichte van zijn voorganger. Het vrijstaande 9 inch display voor het infotainment systeem is via aanraking te bedienen en biedt een draadloze smartphoneverbinding met Apple CarPlay en Android Auto. Er zijn ook een aantal nieuwe veiligheidsvoorzieningen, zoals een botsingswaarschuwingssysteem en een rem assistent.

Het dashboard oogt tamelijk klassiek: er zijn nog steeds analoge ronde instrumenten. Suzuki gebruikt bij de nieuwe Swift ook haptische knoppen. Die bevinden zich op het stuur en in de iets naar de bestuurder toe gekantelde middenconsole. Het omhullende, 2-kleurige dashboard in zwart en lichtgrijs geeft het interieur een sportieve, dynamische uitstraling. Alleen de materiaalkwaliteit in de cockpit zou iets beter kunnen omdat daar alleen maar hard plastic wordt gebruikt. Een beetje jammer, maar niet ongebruikelijk in dit prijssegment.

 

Reageren is niet mogelijk.