Opnieuw prijsverlaging bij Tesla nu verkoop tegenvalt

0

Tesla heeft de prijzen van haar modellen in China, Europa en de Verenigde Staten verlaagd.

Daarmee reageert de Amerikaanse fabrikant op de tegenvallende verkopen van elektrische auto’s. Ook wil Tesla op deze manier haar voorraad onverkochte voertuigen verminderen.

 

Verenigde Staten

Ook de zogeheten FSD software (Full Self-Driving) die nodig is om de auto’s van Tesla zelfstandig te laten rijden, wordt op de thuismarkt nu voor een lagere prijs aangeboden. In plaats van 12.000 dollar hoeft de klant in de Verenigde Staten hiervoor nog maar 8.000 dollar (omgerekend zo’n 7.500 euro) te betalen. Amerikaanse klanten die een nieuwe Tesla aanschaffen, krijgen bovendien de mogelijkheid de FSD software 30 dagen uit te proberen.

Door de prijsverlaging zijn de Model Y en de Model X in de Verenigde Staten (waar de verkopen in februari met 25 procent zijn gedaald) niet eerder zo goedkoop geweest.

 

China

Tesla heeft verder in China bijna al haar alle modellen afgeprijsd. Daardoor kost de Model 3 aldaar omgerekend nu nog maar iets meer dan 30.000 euro. Dat is evenveel als de speciale introductieprijs van de vernieuwde editie die vorig jaar debuteerde. De prijs van de Model Y werd verlaagd tot het laagste niveau in minstens 5 jaar. De actie van Tesla om de prijzen van haar elektrische auto’s in China te verlagen, lijkt een nieuwe ronde in de prijzenoorlog in het land te ontketenen.

Zo reageerde de Chinese concurrent Li Auto onmiddellijk met kortingen op haar modellen. Het gaat om een prijsverlaging van 6 tot 7 procent. Klanten die recent een auto bij deze Chinese fabrikant hebben besteld, maar het voertuig nog niet ontvangen hebben, hebben ook recht op de nieuwe, verlaagde prijs. Ook biedt Li Auto contante kortingen aan. Die is bestemd voor klanten die eerder dit jaar hun nieuwe auto al wel hebben ontvangen.

In China woedt de prijzenoorlog voor elektrische auto’s al sinds eind 2022. Tesla verlaagde toen als eerste de prijzen. Afgelopen jaar is de slag on de consument geïntensiveerd omdat autofabrikanten in China moeite hadden om hun verkoopdoelstellingen te halen. Ook dit jaar kampen zij met tegenvallende verkopen. De Chinese marktleider BYD heeft daardoor vorige maand al een aantal van haar populairste modellen flink afgeprijsd.

 

Europa / Nederland

Ook in Nederland heeft Tesla de prijzen van enkele modellen verlaagd. Bij de Model 3 gaat het om een korting van 2.000 euro. Deze Tesla kost daardoor in basisuitvoering nu nog maar 41.990 euro. Voor de Long Range AWD variant is men sinds vandaag slechts 49.990 euro kwijt.

 

Financiële resultaten

Dinsdag komt Tesla met financiële cijfers over het eerste kwartaal. Begin deze maand meldde het Amerikaanse bedrijf dat het in de eerste 3 maanden van dit jaar nog geen 387.000 auto’s aan klanten heeft afgeleverd. Het is daarmee het slechtste kwartaal voor Tesla in jaren. Oorzaak is de zwakkere vraag. Op Wall Street is de beurskoers van Tesla dit jaar daardoor al flink gedaald. Analisten gaat er namelijk van uit dat de omzet van de Amerikaanse autofabrikant in het afgelopen kwartaal voor het eerst in 4 jaar is gedaald en dat de winst flink is afgenomen. Topman Elon Musk heeft onlangs opdracht gegeven voor de grootste ontslagronde ooit bij het bedrijf. Doel is om zo kosten te besparen.

 

Cybertruck

Tesla roept bijna 3.900 exemplaren van haar Cybertruck terug om het gaspedaal te laten repareren of te vervangen. Wanneer er veel kracht wordt uitgeoefend, kan het pedaal namelijk bekneld raken door de bekleding van de vloer. Ook kan het gaspedaal losraken, waardoor de Cybertruck onbedoeld versnelt. In verband met het probleem kreeg Tesla al 2 schadeclaims van klanten, zo blijkt uit gegevens van de Amerikaanse National Highway Traffic Safety Administration. Tesla zal de pedalen gratis repareren.

De Cybertruck zou aanvankelijk al eind 2021 verkrijgbaar zijn, maar door de coronapandemie, tekorten aan onderdelen en technische problemen ontstond er vertraging. Pas eind vorig jaar leverde Tesla topman Elon Musk het eerste exemplaar af. De Cybertruck zou aanvankelijk op de Amerikaanse thuismarkt een instapprijs van 40.000 dollar krijgen, maar dat werd uiteindelijk 61.990 dollar. Toch verwacht Musk dat Tesla volgend jaar 250.000 exemplaren van de elektrische pick-up zal kunnen slijten. Dat is opvallend, want tot nu toe valt de belangstelling voor de Cypertruck nogal tegen. Meerdere klanten hebben al roestplekken op hun voertuig aangetroffen. Dat nieuws doet de verkopen ook niet goed.

 

Reageren is niet mogelijk.