Groen licht voor zelfrijdende Tesla’s in China

0

Elon Musk heeft afgelopen zondag een onaangekondigd bezoek aan hoge functionarissen in China gebracht. Dat was geen verloren tijd, want hiermee heeft de topman van Tesla enkele cruciale obstakels uit de weg geruimd voor de introductie van software voor zelfrijdende auto’s in het Aziatische land.

Tesla gaat hiervoor samenwerken met hightech bedrijf Baidu. Het doel is om kaart- en navigatiefuncties te implementeren in de auto’s van de Amerikaanse fabrikant. Tesla is hiertoe akkoord gegaan met een belangrijke eis op het gebied van gegevensbeveiliging en privacy in China. Zorgen hierover hinderden de Amerikaanse fabrikant lange tijd bij de uitrol van haar software voor zelfrijdende auto’s, genaamd Full Self-Driving (FSD).

FSD, ook wel bekend als de Autopilot, werd 4 jaar geleden door Tesla geïntroduceerd. De software had echter in China nog geen groen licht gekregen, ondanks dat dit land een van de belangrijkste afzetmarkten van de Amerikaanse autofabrikant is. Door het bezoek van Musk zijn “enkele cruciale obstakels” uit de weg geruimd voor de introductie van FSD in het Aziatische land.

Tesla wil op 8 augustus zijn zogeheten robottaxi presenteren. Dit voertuig heeft een verbeterde versie van de software aan boord. Het is echter onduidelijk hoe groot het afzetpotentieel van dit voertuig is. Tesla heeft zich eerder al vertild aan de lancering van de Cybertruck. Daardoor is er kostbare tijd verloren gegaan bij het ontwikkelen van een goedkoper (‘25.000 dollar’) model. Tesla is daardoor haar voorsprong op met name Chinese fabrikanten van elektrische auto’s kwijtgeraakt.

De buitenwereld dat briljante topmannen vaak ook een wispelturige kant hebben. Voor Musk geldt beiden, net zoals dat ook het geval was bij bijvoorbeeld Henry Ford of André Citroën. Voor een bedrijf is een briljante, maar wispelturige topman allesbehalve een zegen omdat er binnen de onderneming dan vaak geen ruimte is voor een tegengeluid.

 

 

Reageren is niet mogelijk.