Nieuwe Jeep Compass is een wereldauto

0

Jeep vult het gat tussen de Renegade en de Cherokee (noem het gerust de zwakke schakel in het modellengamma) op met de nieuwe Compass: het Amerikaans alternatief van het Fiat Chrysler concern voor de Hyundai Tucson, Nissan Qashqai en Seat Ateca.

compass2017a2

Met de Renegade en de Cherokee heeft Jeep op de Europese respectievelijk Amerikaanse markt veel succes. Toch zijn het beiden stilistisch wat zwaar op de maag liggende modellen. Daar heeft de nieuwe Compass geen last van. Deze compacte SUV oogt namelijk als een te heet gewassen Grand Cherokee. En Autointernationaal.nl heeft het al vaak geschreven: het is nooit verkeerd om er uit te zien als een duurder model.

Jeep Compass Dashboard

In het dashboard is een 8,4 inch metend beeldscherm voor het Uconnect multimediasysteem geïntegreerd. De boordplank oogt stukken moderner en hoogwaardiger dan bij de uit 2006 stammende Compass. Jeep meldt trots dat zaken als Lane Change Control, adaptieve cruise controle en Front Collision Warning op de bestellijst staan.

compass2017a4

Jeep omschrijft de nieuwe Compass als een wereldauto. De SUV, die trouwens ook de Patriot aflost, gaat over de hele wereld verkocht worden. Het debuut vond plaats in het Braziliaanse Goiana. Daar gaat de nieuwe Compass ook gebouwd worden. In totaal staan meer dan 100 landen op het verkoopmenu.

Jeep Compass

Omdat de consumentenwensen nogal verschillen per land, wordt de Jeep leverbaar met 17 verschillende aandrijflijnen. In Noord-Amerika zal de nieuwe Compass te koop zijn vanaf het eerste kwartaal van 2017. In deze marktregio zal het publiek op de Los Angeles Auto Show (november) voor het eerst kennis kunnen maken met de SUV.

compass2017a6

In Brazilië wordt de nieuwe Compass leverbaar met een 166 pk sterk 2,0 liter flexfuel blok, een motor die op zowel ethanol als benzine draait. Ook staat een 170 pk sterke 2,0 liter MultiJet dieselmotor op de bestellijst, een unicum in Brazilië. In Europa kunnen wij deze krachtbron eveneens verwachten. Instappen gaan we in de 1.6 MultiJet doen, of in de 1.4 MultiAir benzineversie.

Jeep Compass

Jeep hoopt met de nieuwe Compass de opgaande verkooplijn vast te kunnen houden. Met de Renegade, waarmee het merk actief werd in het B segment, kon het marktaandeel van 0,2 à 0,3 procent worden vergroot tot 0,6 à 0,7 procent. In 2015 verdubbelden de verkopen van Jeep in Europa ten opzichte van het jaar daarvoor. Het Fiat Chrysler concern onder leiding van Sergio Marchionne heeft grote plannen met de SUV specialist, dat over 2 jaar mondiaal afgerond 2 miljoen auto’s wil verkopen. Ter vergelijking: vorig jaar waren het er nog 1,2 miljoen.

Jeep Compass

De Compass is genetisch nauw verwant aan de Renegade (beide modellen delen hetzelfde type bodemplaat), maar Jeep stelt dat de nieuweling meer terreincapaciteiten biedt. De Europese regiodirecteur, Steve Zanlunghi, belooft daarom dat de SUV ook leverbaar wordt als ruigere Trailhawk, met 2 centimeter extra bodemvrijheid. Bij ons start de verkoop in de tweede helft van 2017.

www.jeep.nl

Reageren is niet mogelijk.