De nieuwe Suzuki Swift is klaar

0

Suzuki zal binnenkort de nieuwe Swift presenteren. Met een beetje geluk is hij volgende maand al op de autosalon van Parijs te zien. Het nieuwe model is prettig herkenbaar dankzij een zorgvuldige evolutie van het karakteristieke design. In 2004 wist Suzuki de gevoelige snaar te raken met een vlotte styling voor haar B segment model. Dit succes leidde er toe dat het Japanse merk bij de opvolger maar weinig durfde te veranderen. Dat stelde menigeen teleur. Niet alleen omdat de Swift onvoldoende ‘nieuw’ oogde maar ook omdat de visuele pit ontbrak. Bij de binnenkort officieel te presenteren opvolger wordt dat allemaal anders.

Suzuki kiest voor een scherper lijnenspel, zowel vóór als achter. Aan het silhouet verandert echter niet veel, waardoor de Swift zijn sportieve karakter behoudt. Daarmee onderscheidt hij zich van de enigszins belegen ogende Baleno, waarmee de motoren en het onderstel gedeeld gaat worden. Suzuki wedt op verschillende paarden in het B segment. Iets wat bij de cross-overs (S-Cross en Vitara) reeds business as usual is. En in het A segment gaat de Celerio gezelschap krijgen van de Ignis.

Kers op de taart in het Swift gamma wordt de Sport uitvoering. Bij dat model zijn de hoekige koplampen en de grote hexagonale grille extra opvallend. Andere visuele verschillen zijn stevige zijschorten, grote lichtmetalen velgen, dubbele uitlaatpijpen en sportieve bumpers. Onder de kap zit de nieuwe 1,4 liter BoosterJet motor van Suzuki. Met 140 pk wordt de Swift daar eerder warm dan heet van, maar met de prijs:prestatie verhouding is niks mis. Reken op een tarief van zo’n 23.500 euro.

Aanzienlijk goedkoper wordt de reguliere benzine uitvoeringen. Aan de basis komt net als bij de Baleno een atmosferische 1,2 liter motor te staan van 90 pk. Voor wie meer pit wil, heeft Suzuki de 1.0 BoosterJet met 112 pk. Het milieuvriendelijkst is de Smart Hybrid uitvoering die de eerder genoemde 1,2 liter motor als basisunit heeft en met een beetje geluk de CO2-uitstoot beperkt houdt tot 89 gram/km. Begin 2017 moet de verkoop starten. De prijzen zullen circa 1.000 euro onder Baleno niveau starten, oftewel bij 13.999 euro.

Reageren is niet mogelijk.