Prijsvergelijking Range Rover Sport SD4

0

Een viercilinder dieselmotor in een grote SUV: ze zijn eerder regel dan uitzondering aan het worden. Na BMW (X5), Mercedes (ML/GLE) en Volvo (XC90) is nu ook Land Rover om. De Range Rover Sport wordt in het nieuwe modeljaar namelijk ook leverbaar met een 2,0 liter viercilinder dieselmotor.

Volgens Land Rover zorgt deze zogeheten SD4 Ingenium krachtbron (die ook leverbaar gaat worden in de nieuwe generatie Discovery) voor een lager brandstofverbruik zonder dat de prestaties onderdoen voor die van de Range Rover Sport met 3,0 liter TDV6 motor. Die unit gaat dan ook met pensioen. Dankzij de viercilinder dieselmotor wordt instappen in de grote SUV een stuk makkelijker: een bedrag van 83.364 euro volstaat. Voorheen diende men 92.250 euro mee te nemen naar de Land Rover dealer.

Land Rover

Jaguar

Volvo

Range Rover Sport F Pace XC90
SD4 S 30d Portfolio D5 Inscription
83.364 euro 83.750 euro 81.495 euro

Land Rover

BMW

Mercedes

Range Rover Sport X5 GLE Coupé
SD4 HSE 25d HE-M Sport 350d Designo
± 95.364 euro 90.927 euro 99.134 euro

De nieuwe SD4 Ingenium dieselmotor is lichter dan de 3,0 liter TDV6, maar vrijwel even krachtig. Hij levert 240 pk vermogen en 500 Nm koppel. Ter vergelijking: in onder andere de Evoque is de unit goed voor 180 pk en 430 Nm. Het verschil in vermogen en koppel is te danken aan een extra turbo. Het gemiddelde verbruik bedraagt 6,2 liter/100 km, hetgeen een CO2-emissie van 164 gram/km betekent. Ter vergelijking: de 3.0 TDV6 versie zat op een uitstoot van 182 gram. De SD4 Ingenium unit is de eerste motor van Jaguar Land Rover die is voorzien van sequentiële turbotechniek. De 4 cilinder dieselversie van de Range Rover Sport is te herkennen aan de uitlaat met een dubbel eindstuk. De overige versies zijn voorzien van de gebruikelijke enkele exemplaren aan weerszijden.

In het kader van de modeljaar 2017 aanpassingen is de Range Rover Sport voortaan voorzien van een groter (10 inch in plaats van 8 inch), centraal geplaatst dual-view touch screen. De bediening lijkt volgens Land Rover nu sterk op die van een tablet, met ‘pinch-and-zoom’, zodat de gebruiker met 2 vingers kan in/uitzoomen op het beeld. Dankzij de grotere touch screen kunnen meer functies via het scherm worden bediend, met als gevolg minder knoppen op het dashboard, zonder dat de functionaliteit in het geding zou zijn gekomen.

Er zijn meer connectiviteit opties en apps beschikbaar dan voorheen. Onder meer speciale apps voor muziek, contacten en agenda’s. De centrale display geeft de apps van de smartphone weer zodra die is aangesloten op de auto. Het nieuwe Pro Services systeem biedt de gebruiker de mogelijkheid om apps en Live Apps als weer & verkeersinfo en flight trackers te downloaden en direct te installeren in het InControl Touch Pro systeem in de auto; in plaats van via de smartphone.

Smartphone app voor de Range Rover Sport

‘InControl Remote Premium’ biedt de eigenaar van de Range Rover Sport de mogelijkheid om op afstand diverse functies van de auto via de speciale smartphone app te bedienen. Zo kan hij onder meer het verbruik en de brandstofvoorraad controleren, de sloten ver/ontgrendelen en zelfs de instellingen van de airco wijzigen. Ook het navigatiesysteem is verbeterd. De Commute modus is een intuïtieve functie die regelmatig gereden routes opslaat. Als bijvoorbeeld de route van huis naar werk in het systeem is opgeslagen, kan het systeem bij eventuele opstoppingen direct een alternatieve route aanbieden. Met de deur-tot-deur navigatie kan de bestuurder via de Land Rover app een bestemming invoeren. Als de auto geparkeerd is, geeft het systeem via de smartphone de aanwijzingen voor de laatste etappe te voet naar het exacte adres.

De Range Rover Sport is voor het modeljaar 2017 ook voorzien van een aantal technieken voor autonoom rijden. Hij is de eerste in zijn segment met Advanced Tow Assist, dat het manoeuvreren met een zware aanhanger makkelijker maakt. De bestuurder stelt met behulp van de ‘Terrain Response 2’ draaiknop de richting in waarin hij met de trailer wil achteruitrijden en de auto voert alle nodige stuurcorrecties uit. Ook waarschuwt het systeem als de combinatie dreigt te scharen. De Blind Spot Assist signaleert met behulp van sensors medeweggebruikers in de dode hoek van de auto en voert zo nodig autonoom stuurcorrecties uit om een aanrijding te voorkomen. De optionele Intelligent Speed Limitergebruikt de informatie van de verkeersbordherkenning en zorgt dat de auto niet harder kan dan de geldende snelheidslimiet.

De terreincapaciteiten van Range Rover worden verder versterkt met de nieuwe Low Traction Launch. Met deze functie is de Range Rover Sport modeljaar 2017 in staat om in moeilijk terrein met weinig tractie vanuit stilstand gemakkelijk weg te rijden. Verder is de verbeterde Range Rover Sport voorzien van het ‘All-Terrain Info Centre’, dat via de touch screen toegankelijk is. Het toont tijdens de rit nuttige informatie, zoals de richting waarin de voorwielen staan en de status van het Wade Sensing systeem. Dat omvat nu ook Drive Assist, wat op basis van de beelden van de 360-graden camera’s van de auto in het terrein de bestuurder helpt bij manoeuvres op lage snelheid.

Range Rover Sport met Driver Condition Monitor

Met ingang van het modeljaar 2017 is voor de Range Rover Sport een eenvoudiger pakket geavanceerde rij hulp systemen leverbaar. Alle versies hebben standaard Rear Park Distance Control, Cruise Control, Speed Limiter, Lane Departure Warning en, nieuw voor 2017, Autonomous Emergency Braking (AEB). De Driver Condition Monitor is ook nieuw. Dit systeem analyseert het gedrag van de bestuurder en waarschuwt als de bestuurder tekenen van vermoeidheid vertoont.

Het Drive Pack omvat alle standaard veiligheidsvoorzieningen inclusief Blind Spot Monitor, Traffic Sign Recognition, Reverse Traffic Detection en Intelligent Speed Limiter. Het Drive Pack Pro omvat Blind Spot Assist, Lane Keep Assist, Adaptive Cruise Control met Queue Assist en Intelligent Emergency Braking.

Tot slot zijn de designpakketten voor 2017 aangepast. De Dynamic versie van de Range Rover Sport is voorzien van exterieurdetails in Gloss Black, waaronder de vernieuwde grille, de openingen in de motorkap, de spiegelkappen en de opschriften op de motorkap en achterklep. Een rode Sport badge en rode remklauwen geven de Dynamic versie extra onderscheid. Het nieuwe Bright Pack is een optie voor de Autobiography Dynamic uitvoering. De roosters in Atlas Silver voor de grille en de openingen in de motorkap geven de auto een levendig aanzien.

Voor de Range Rover Sport is er in het kader van het nieuwe modeljaar tevens een ruimere keuze aan carrosseriekleuren. Er zijn nu 19 kleuren beschikbaar, variërend van parelmoerwit tot gedistingeerd grijs en van hoogglanzende tot zijdematte lakkleuren. De opgewaardeerde Range Rover Sport is direct te bestellen. De viercilinder uitvoering wordt in het eerste kwartaal van 2017 leverbaar.

Reageren is niet mogelijk.