Renault neemt revanche

0

Laten we het beestje maar gewoon bij zijn naam noemen: de eerste generatie Renault Koleos was een flop. Het design was eerder suffig dan stoer en met de atmosferische 2,5 liter benzinemotor was het een enorm drankorgel. De oliegestookte uitvoering was weliswaar zuiniger, maar ook daarmee werd de verklede Samsung QM5 niet sexy.

Het leek dan ook niet onlogisch dat Renault voor de opvolger een andere naam zou kiezen, bijvoorbeeld Maxthon. Tenslotte werd ook de typeaanduiding Laguna naar het museum gestuurd. Maar Renault geeft er de voorkeur aan om zijn SUV modellen een beginletter te geven die klinkt als een ‘k’. Dus vandaar dat na Captur en Kadjar er toch toekomst was voor Koleos.

De nieuwe Renault Koleos wordt op 24 april voorgesteld op de autotentoonstelling van Peking. Dat Renault de primeur gunt aan de Chinezen, komt omdat het merk verwacht aldaar de meeste exemplaren van de SUV te verkopen. Het is überhaupt niet zeker dat de nieuwe Koleos naar Europa komt. Qua prijs zou hij te veel in het vaarwater van de Espace terecht komen en Renault heeft geen behoefte aan interne concurrentie.

In China wordt de Espace niet verkocht, dus daar speelt het probleem niet. De nieuwe Renault Koleos maakt overigens gebruik van het onderstel van de Nissan X-Trail en is dus genetisch ook sterk verwant aan de Kadjar. Verschil is dat zijn grotere broer plek biedt aan 7 personen. Het design met imposante grille en idem logo biedt geen verrassingen: de huistijl van Laurens van den Acker valt er goed in te herkennen.

Renault gaat de nieuwe Koleos op meer dan 80 markten verkopen. De SUV zal alleen leverbaar worden met 1,6 liter turbomotoren. Een automaat is optioneel, evenals vierwielaandrijving. Voor de Chinese markt zal deRenault Koleos lokaal geproduceerd gaat worden, in een nieuwe grote fabriek die Renault recentelijk in het Aziatische land gebouwd heeft/ Daar rolt inmiddels ook de Kadjar van de band.

Reageren is niet mogelijk.