Autosalon Parijs: Adieu Tristesse

0

Op de autosalon van Parijs spelen de Franse fabrikanten momenteel een thuiswedstrijd. En anders dan 2 jaar geleden is er dit keer van een trieste stemming absoluut geen sprake. Zowel Citroën, Peugeot als Renault hebben de laatste tijd modellen voorgesteld met een aantrekkelijk design en die zich ook qua techniek kunnen meten met de buitenlandse concurrentie. Alleen met de positionering van DS als volwaardig premiumlabel wil het nog niet zo lukken.

autosalon2016a2

Ook niet onbelangrijk: de Franse autofabrikanten verdienen weer geld. Met name de comeback van Peugeot-Citroën, officieel de PSA Groep, is indrukwekkend. “3 jaar geleden stonden wij aan de rand van de afgrond”, zegt topman Carlos Tavares met ontwapenende openheid. De relaxte houding van de CEO is begrijpelijk: “momenteel zijn wij de op drie na meest winstgevende autofabrikant van de wereld”, zo straalt de Portugees. Alleen BMW, Toyota en Suzuki weten hogere rendementen te realiseren. Trots is hij ook op de gemiddeld laagste emissiewaarde van zijn gamma. Op dit punt heeft iedereen in Europa het nakijken. En de dieselmotoren voldoen dankzij hun SCR katalysator ook in de praktijk en zonder bedrog aan de stikstofnormen.

autosalon2016a3

PSA heeft onder leiding van Tavares dus een knappe prestatie geleverd, ondanks dat de autofabrikant door de topman de afgelopen jaren op een streng dieet was gezet. Keerzijde van de mooie winstmedaille is dat de merken van PSA marktaandeel hebben moeten inleveren. In de eerste 8 maanden groeide de Europese automarkt met 7,8 procent, maar Citroën, DS en Peugeot wisten slechts 3,2 procent te plussen. Tavares haalt daar zijn schouders over op: “wij sturen de onderneming niet op omzet, maar op rendement”, zo luidt zijn credo. De topman wil zich niet inlaten met een dure prijzenoorlog. Dit betekent dat er bij het binnenhalen van orders bij wagenparkbeheerders vaker aan het kortste eind wordt getrokken dan de Duitse premiummerken. Dat verklaart volgens hem dat DS momenteel nogal aan het kwakkelen is en minder klanten weet te trekken dan vorig jaar.

autosalon2016a4

Beter dan het premiumoffensief van Tavares gaat het met de SUV modellen, die in de toekomst een nog groter afzetaandeel voor hun rekening zullen nemen. Met name de nieuwe Peugeot 3008 en de grotere 5008 (die beiden in Parijs hun publieksdebuut beleven) hebben de wind in de rug dankzij de gestaag stijgende consumenten vraag naar dit soort auto’s.

autosalon2016a5

Op de beursstand van Renault is de somberheid ook verdwenen. Renault weet sneller te groeien dan de markt, namelijk met 12,2 procent in de eerste 8 maanden van het jaar. Daarmee presteerde het merk met het wybertjeslogo zelfs beter dan BMW en moet zij alleen Mercedes voor laten gaan. Renault heeft sterk weten te profiteren van de aantrekkende vraag naar auto´s in Zuid Europese landen. Bovendien hoeft er dankzij dochter Dacia minder op prijs geconcurreerd te worden. Met het repertoire van dit Roemeense merk weet Renault zich ook in Rusland bovengemiddeld goed te weren. Een sleutelrol is daarbij weggelegd voor de Nederlander Laurens van den Acker, sinds 2009 de chefdesigner. Renault was daarvoor met deprimerende modellen als de Laguna III in de lappenmand beland. “Ik wilde dat mensen weer verliefd werden op onze auto’s”. Dat is goed gelukt. Met name de Captur weet elke concurrent achter zich te laten. Daarnaast heeft Renault met de Espace laten zien dat de grote MPV wel degelijk toekomstpotentieel heeft in Europa.

A Renault Trezor car is displayed at the Mondial de l'Automobile, Paris auto show, during media day in Paris, France, September 30, 2016. REUTERS/Jacky Naegelen

Nu is het tijd voor een nieuwe generatie modellen. Op de autosalon toont Renault daarom in de École des Beaux-Arts hal haar toekomstvisie. En die ziet er zonnig uit, want de betreffende conceptstudie, Trezor genaamd, is een echte koppendraaier. Het van koolstofvezel vervaardigde, semi-autonoom rijdende showmodel wordt aangedreven door Formule E techniek, oftewel een elektromotor van 350 pk. Van den Acker spreekt van een mijlpaal. Voorheen was het nog goedkoop plastic dat de klok sloeg bij Franse auto’s (consumenten die dat zoeken, kunnen terecht bij Dacia), maar nu is de flair terug bij Renault.

autosalon2016a7

Ondertussen laat Renault dus zien op 2 borden te kunnen schaken, want ook Dacia lijkt zijn draai volledig gevonden te hebben op de Europese automarkt. De consument heeft de Roemeense modellen ontdekt als prijs:prestatie winnaars. In augustus explodeerde de afzet en wist Dacia liefst 39 procent meer auto’s te verkopen in Europa. “Wij hebben met Dacia nog een enorm potentieel”, zegt concerntopman Carlos Ghosn. Zo wil hij de Kwid, een primair voor India ontwikkelde cross-over voor het A segment, ook op andere markten gaan verkopen.

autosalon2016a8

Ghosn is ook tevreden over het leiderschap van Renault-Nissan op het gebied van elektrische auto’s. Samen hebben zij de helft van de wereldmarkt in handen. In veel Europese landen is de Zoe met een opmars bezig. Op de Franse autosalon is een nieuwe versie te zien, die een actieradius heeft van 400 kilometer. Daarmee biedt Renault nu al een elektrische auto aan die Mercedes en Volkswagen pas over een paar jaar op de markt kunnen brengen.

autosalon2016a10

Ook Tavares heeft daar namens PSA niet van terug, maar hij heeft een andere troef: Free2Move. Onder dit label zullen in de toekomst alle mobiliteitsdiensten aangeboden gaan worden, waaronder verhuur en autodelen. Daarmee hoopt hij met Citroën en Peugeot ook weer voet aan de grond te krijgen op de Amerikaanse automarkt. Ooit maakte het model DS daar ook veel indruk. Wie weet lukt het Citroën straks opnieuw om de Amerikaanse autoharten te veroveren, als de opvolger van de C5 klaar is. Dat wordt een productievertaling van de conceptstudie CXperience met stekkerhybride aandrijving. Niet alleen het Franse zelfvertrouwen is op de autosalon van Parijs, maar ook het futurisme. Tavares: “Dankzij onze bijna dood ervaring in 2014 weten wij nu weer wat echt belangrijk is”. Op de beursstand is dat gelukkig goed te zien!

autosalon2016a11

Reageren is niet mogelijk.