Daimler davert door

0

Daimler heeft het derde kwartaal met een afzetrecord afgesloten en daarmee zijn succesvolle koers voortgezet. In de maanden juli t/m september leverde het autoconcern wereldwijd 754.100 personenauto’s en bedrijfswagens af. Dat waren meer voertuigen dan ooit tevoren in een derde kwartaal. Het niveau van dezelfde periode in 2015 werd met 5 procent overtroffen.

Mercedes-Benz E-klasse All-Terrain

In de eerste 9 maanden van het jaar steeg de afzet van het concern met 6 procent tot 2,2 miljoen voertuigen. De concernafzet bedroeg in het verslagkwartaal 38,6 miljard euro en lag daarmee 4 procent hoger dan het niveau in het afgelopen jaar.

Mercedes-Benz E-klasse All-Terrain achterkant

Met name de divisie Mercedes-Benz Cars kon haar winstgevendheid aanzienlijk vergroten dankzij de toename van de afzet in het SUV segment en het marktsucces van de nieuwe E klasse. De afzet van Mercedes-Benz Cars nam in het derde kwartaal van 2016 met 11 procent toe tot 565.600 auto’s. Daarmee vestigde de personenautodivisie in het afgelopen kwartaal opnieuw een record.

Mercedes-Benz E-klasse All-Terrain grille en koplampen

In Europa vestigde Mercedes-Benz Cars eveneens een record en verkocht 12 procent meer auto’s dan in de vergelijkbare periode vorig jaar. In Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië, Spanje en België was er sprake van een groei met 2 cijfers. In Duitsland werd er 8 procent meer auto’s van de merken Mercedes en Smart verkocht. In China namen de verkopen met 20 procent toe tot een nieuw record. Ook in Japan (+8 procent), Zuid-Korea (+40 procent), Australië (+8 procent) en Taiwan (+13 procent) werden records gevestigd. In de Verenigde Staten stegen de verkopen van juli tot en met september met 2 procent. De omzet van de divisie nam in het derde kwartaal met 12 procent toe en bereikte met 23,3 miljard euro een nieuw record.

Mercedes-Benz E-klasse All-Terrain uitlaten

Het Daimler concern heeft in het derde kwartaal 1,4 miljard euro (2015: 1,1 miljard euro) in activa geïnvesteerd. Daarbij kwam met 1,1 miljard euro (2015: 0,8 miljard euro) het grootste deel voor rekening van de divisie Mercedes-Benz Cars. De nadruk bij de investeringen lag op de productievoorbereiding voor de nieuwe modellen, met name varianten van de C en E klasse, waaronder de hier getoonde All Terrain uitvoering van de E klasse Estate, alsmede investeringen in nieuwe transmissies en motorvarianten. Bovendien zijn hierin de uitgaven voor de verdere uitbreiding van de internationale assemblage & componentenfabrieken opgenomen.

Mercedes-Benz E-klasse All-Terrain cockpit en dashboard

De uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling van het concern bedroegen in het derde kwartaal 1,9 miljard euro (2015: 1,6 miljard euro). Hiervan werd 0,6 miljard euro (2015: 0,5 miljard euro) geactiveerd. Met 1,4 miljard euro (2015: 1,2 miljard euro) kwam meer dan tweederde van de uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling voor rekening van Mercedes-Benz Cars. Daarin zijn al in belangrijke mate uitgaven voor de mobiliteit van de toekomst opgenomen. Bovendien vormen nieuwe modellen, zeer efficiënte en weinig milieubelastende aandrijflijnen alsmede de intensivering van de modulestrategie belangrijke aandachtspunten.

Mercedes-Benz E-klasse All-Terrain laadruimte

Na de beste afzet in de eerste 3 kwartalen voor Mercedes-Benz Cars wil de personenautodivisie ook in het vierde kwartaal verder groeien en daarmee de afzet in het jaar 2016 als geheel aanzienlijk laten toenemen. Daaraan zal de succesvol gestarte sedanversie van de E klasse net zozeer bijdragen als de nieuwe Estate, waarvan de levering in Europa in oktober is begonnen. Ook de introductie in de Verenigde Staten van de GLC Coupé, een model dat in het portfolio geen directe voorganger heeft, zal voor stijgende verkoopcijfers zorgen. De Mercedes-AMG GT R en de Mercedes-AMG GT Roadster als open variant beleven eind dit jaar hun verkoopstart. De afsluiting dit jaar vormt de introductie van de nieuwe Smart Fortwo Electric Drive in de Verenigde Staten.

Reageren is niet mogelijk.