Hyundai heeft de nieuwe Grandeur klaar

0

In Zuid-Korea staat de promotie van Genesis tot zelfstandig premiummerk van Hyundai de verdere carrière van de Grandeur (elders in de wereld Azera geheten) niet in de weg. Van de grote sedan is deze week op de thuismarkt de zesde generatie gelanceerd. Die draagt de extra typeaanduiding ‘IG’.

De Grandeur IG gaat het opnemen tegen zijn succesvollere neef Kia K7 (Cadenza). Voor het design heeft Hyundai duidelijk goed gekeken naar de Renault Talisman, die in Zuid Korea wordt aangeboden als Samsung Motors SM6 en die al veel klanten van de Grandeur heeft weten af te snoepen.

grandeur2017a2

Volgens Hyundai luidt de nieuwe Grandeur “een nieuwe designperiode” in. Concreet betekent dat blijkbaar dus dat wij in de toekomst meer modellen van het Koreaanse merk kunnen verwachten waarvan de styling is ‘geïnspireerd’ door het werk van Renault ontwerpchef Laurens van den Acker. Net als het Franse collega plaatst Hyundai een veel groter logo op de grille.

Hyundai claimt dat nieuwe verftechnieken en hoogwaardigere materialen voor een “modern premiumgevoel” moeten zorgen. Net als voorheen staat de motor dwars voorin. Naast louter op benzine rijdende uitvoeringen komt het Koreaanse merk ook met een (stekker)hybride uitvoering. Nieuw is de in eigen beheer ontwikkelde 8-traps automaat. Met de zogeheten Hyundai Smart Sense voorzieningen kan de nieuwe Grandeur semi-autonoom rijden.

grandeur2017a3

De nieuwe Grandeur zou oorspronkelijk pas volgend jaar worden voorgesteld, maar Hyundai zit middenin een rampjaar (onder andere vanwege hardnekkige en daardoor winstverslindende stakingen) en kan dus wel wat positivisme gebruiken. De eerste generatie Grandeur verscheen in 1986 op de markt. Dat was toen een verbouwde Mitsubishi. Korte tijd is de modelreeks ook in Nederland leverbaar geweest. Hyundai haalde toen alleen de voorpagina’s met de Grandeur vanwege de enorm hoge afschrijving. In eigen land speelt dit probleem niet, getuige de 1,85 miljoen exemplaren die de afgelopen 30 jaar zijn verkocht.

Reageren is niet mogelijk.