Mercedes start bouw tweede accufabriek

0

Daimler, het moederbedrijf van Mercedes, is gestart met de bouw van een tweede accufabriek bij dochteronderneming Accumotive in Kamenz. Daarmee zet het concern naar eigen zeggen een nieuwe stap voorwaarts op weg naar elektrische mobiliteit. Met een investering van ongeveer 500 miljoen euro wordt de productiefaciliteit in Kamenz één van de grootste en modernste accufabrieken in Europa.

Momenteel levert het Daimler concern al een zekere variatie aan elektrische auto’s. Maar: “you ain’t seen nothing yet”: met name Mercedes zal het productaanbod op dit gebied sterk gaan uitbreiden. Tijdens de autosalon van Parijs presenteerde dit merk al EQ, het nieuwe label voor elektrische mobiliteit. De ambities werden tastbaar met een gelijknamige conceptstudie. De serieproductie van dit SUV model (met een actieradius van 500 kilometer; zie tweede foto) start nog dit decennium. Aansluitend volgt een modeloffensief waarmee Mercedes zijn aanbod aan elektrische auto’s verder uitbreidt. Accumotive gaat voor deze modellen de accu’s leveren.

eqconcepta4

In totaal investeert Daimler 1 miljard euro in de wereldwijde productie van accusystemen. De productie in de nieuwe fabriek start naar verwachting medio 2018. Het gebied van ongeveer 20 hectare bevindt zich in de directe omgeving van de bestaande accufabriek in Kamenz, op zo’n 50 kilometer van Dresden. Met de vestiging van de locatie wordt het productie & logistieke gebied qua grootte verviervoudigd tot zo’n 80.000 vierkante meter. Accumotive gaat de werkgelegenheid de komende jaren geleidelijk verder uitbreiden. De nieuwe productiefaciliteit wordt als een CO2-neutrale fabriek gebouwd. Productiesystemen zullen worden aangedreven door een gecombineerd systeem van warmte en stroom, met een zonnecellensysteem in combinatie met vaste accuopslag units. Zonnecellen met de oppervlakte van 2 voetbalvelden worden aangebracht op het dak van het nieuwe fabriekscomplex. De capaciteit daarvan komt overeen met 2 megawatt. De nieuwe accufabriek wordt tevens de maatstaf voor Industry 4.0 met de modernste machines en technologieën.

In de toekomst gaat Kamenz lithium/ion accu’s produceren voor alle elektrische auto’s van Mercedes en Smart: zowel voor stekkerhybride modellen als voor puur elektrische exemplaren. Bovendien gaat Kamenz accu’s produceren voor de normale accusystemen van conventioneel aangedreven modellen van Mercedes én voor 48 voltsystemen. Die laatste worden geleidelijk geïntroduceerd. Accumotive, opgericht in 2009, is een volle dochter van Daimler. Het hoofdkantoor is gevestigd in Nabern, nabij Stuttgart, waar zich de R&D afdeling bevindt. Accumotive biedt werkgelegenheid aan ongeveer 490 werknemers, waarvan er 350 werkzaam zijn in Kamenz en zo’n 140 in Nabern. De Daimler divisie is nauw verwant aan Mercedes-Benz Energy, dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling en wereldwijde verkoop van energieopslag units voor huishoudelijke en industriële toepassingen.

mercedesaccufabrieka2

Reageren is niet mogelijk.