Nieuwstelex

0

+++ Er mogen voorlopig geen vrachtauto’s meer over de Merwede brug bij Gorinchem. Vorige week werd al besloten dat trucks van 60 ton of zwaarder niet meer over de brug op de A27 mochten rijden, omdat er haarscheurtjes in de draagbalken zitten. Nu is besloten dat alle vrachtwagens tussen Breda en Gorinchem moeten omrijden. Op de informatieborden boven de weg en tekstborden langs de weg wordt vrachtwagens duidelijk gemaakt dat ze moeten omrijden. De politie en de Inspectie Leefomgeving en Transport controleren of het vrachtverkeer zich daaraan houdt, zei Pieter Jacobs van Rijkswaterstaat. De maatregel van vorige week werd genomen na inspectie van het noordelijk brugdeel. Het afgelopen weekend bleek dat het zuidelijk deel er slechter aan toe is. Daarom is de maatregel aangescherpt, zei Jacobs. De reparatie gaat minimaal enkele dagen duren. Hoelang precies durfde hij niet te zeggen. Personenauto’s kunnen veilig gebruik blijven maken van de 55-jaar oude brug, zei hij. Per dag rijden zo’n 95.000 auto’s en vrachtwagens over de Merwede brug. De ANWB raadt vrachtwagens aan om te rijden via de A15, A2 en A59. +++

+++ FERRARI komt volgend jaar met een opvolger voor de F12 Berlinetta. De nieuwe sportwagen zal in maart op de autosalon van Genève gepresenteerd worden. Ondanks de introductie van meerdere modellen met turbomotor, houdt Ferrari voor de opvolger van de F12 Berlinetta vast aan een atmosferische V12 krachtbron. Het vermogen zal wellicht de 800 pk aantikken. De huidige F12 Berlinetta ontwikkelt namelijk al 740 pk, of zelfs 780 pk in de Tour de France variant. Er zijn geen plannen om van de nieuwe sportwagen een hybride variant op de markt te brengen. Wel komt Ferrari wellicht met een nieuwe 8-traps automaat met dubbele koppeling. +++

+++ SYNC2, het infotainment systeem dat onder andere in de FORD Focus en Mondeo te vinden is, is qua bedieningsgemak (of beter: het gebrek daaraan) nogal zacht uitgedrukt een complete ramp. Al komt het ongenoegen niet enkel van klanten, maar ook van eigen managers. Zij worden horendol van het systeem. Bill Ford, afstammeling van en lid van de Raad van Bestuur van de autofabrikant, stond een keer minuten lang duimen te draaien op een onbekende locatie omdat het systeem zichzelf moest heropstarten. Mark Fields, de bestuursvoorzitter van Ford, heeft uit frustratie het beeldscherm kapot geslagen. Er is weliswaar een update voor SYNC2 ontwikkeld, maar die wordt intern als een gepolijste drol (polished turd) omschreven. Gelukkig is Ford nu in de Verenigde Staten begonnen met de uitrol van SYNC3. In de eerste recensies wordt gesproken van een stabiel systeem met een meer logische lay-out. In Europa debuteert SYNC3 in de opgefriste Kuga. Daarna volgen de Mondeo, S-Max en Galaxy. +++

+++ LAMBORGHINI zal in maart op de autosalon van Genève de Huracan Superleggera presenteren. Die zal de strijd aangaan met iconen zoals de  Ferrari 488 GTB (670 pk) en de McLaren 650 S. De standaard Huracan is met 610 pk niet tegen deze krachtpatsers opgewassen. Voor de Superleggera uitvoering kan daarom gerekend worden op minimaal 650 pk, terwijl vierwielaandrijving achterwege gelaten wordt om het prestatieniveau verder te kunnen verbeteren. +++

+++ De toekomst van de grote NISSAN fabriek in het Noord Engelse Sunderland, waar 7.000 mensen werken, is onzeker geworden. Nissan wil vanwege de problemen door Brexit niet meer met stelligheid zeggen dat het nieuwe model van de Juke in Sunderland gebouwd gaat worden. “Beslissingen over waar we nieuwe modellen voor de Europese markt gaan bouwen, worden van geval tot geval genomen”, zo luidt het vage commentaar dat Chief Performance Officier Trevor Mann aan Automobiel Management wil geven. De meeste in Sunderland gebouwde auto’s gaan naar andere Europese landen. Dat kan in gevaar komen als Groot-Brittannië geen vrije toegang meer heeft tot de markt in de rest van de EU. Londen lijkt daar steeds minder waarde aan te hechten; zo heeft premier Theresa May vorige week gezegd liever de vrije markt op te geven dan migranten uit de EU vrij toe te laten tot haar land. Die verhalen beginnen bij Nissan steeds meer in het verkeerde keelgat te schieten. Nissan dreigt daarom voorlopig niet meer te investeren in de fabriek. Vorig jaar deelde het Japanse bedrijf nog mee dat de volgende Juke naar Engeland komt maar volgens Mann is dat nu niet zeker meer. Eerder al heeft Nissan-topman Carlos Ghosn geëist dat de Britse regering toezegt de eventueel door Brexit geleden schade te vergoeden voordat hij beslist over de toekomst van Sunderland. +++

+++ Autofabrikant PSA (Peugeot, Citroën, DS) heeft het testprotocol vrijgegeven dat is gebruikt bij het meten van het daadwerkelijke brandstofverbruik van zijn modellen. Eerder dit jaar constateerde de fabrikant al dat het werkelijke verbruik veel hoger lag dan de fabrieksopgave. In het protocol, dat is gevalideerd door NGO Transport&Environment, staat hoe de PSA testen zijn uitgevoerd. De Franse autobouwer kwam op basis van deze testmethode al tot de conclusie dat de eigen modellen gemiddeld 1,8 liter per 100 kilometer meer verbruiken dan in de folders wordt gecommuniceerd. +++

+++ De Duitse automobielvereniging ADAC heeft de tests die zij de afgelopen 4 jaar heeft uitgevoerd onder de loep genomen, en zo de REMWEG van meer dan 500 auto’s vergeleken. De belangrijkste conclusie is dat de installaties steeds beter worden, zelfs in eenvoudige middenklassers modellen. Zo had de Volkswagen Golf in 2001 nog 39,5 meter nodig om van 100 km/u tot stilstand te komen, terwijl een exemplaar uit 2004 slechts 37,5 meter nodig had. Het huidige model deed het in 2013 zelfs in 33,6 meter. Dankzij de verbeterde remmen stoppen een aantal middenklasse modellen volgens de ADAC beter dan dure sportwagens. Een voorbeeld is de Mercedes-AMG GT, die een remweg heeft van 34,4 meter. Daarmee is hij niet beter dan de huidige Smart en scoort hij slechter dan de Mini One Diesel (32,7 meter) en de Seat Leon (33,1 meter). De auto met de beste reminstallatie was en is de Porsche 911. Die staat al na 31,3 meter stil. Hopelijk rijdt daar achter geen Citroen Jumper, want die heeft 47,8 meter nodig.

+++ Al 16 maanden op rij laat VOLVO positieve cijfers zien. In september wist de Zweedse fabrikant onder Chinees bewind niet minder dan 48.259 voertuigen af te leveren. Dat is 6 procent meer dan een jaar eerder. Na 9 maanden staat de verkoopteller bij Volvo daardoor al op 379.329 stuks. Dat is bijna 10 procent meer dan in dezelfde periode van 2015. In China en de Verenigde Staten is de winst het grootst, maar ook in Europa zijn de nieuwe modellen van Volvo veel gevraagd. In onze marktregio steeg de verkoop met 6,7 procent. In de eerste 9 maanden van dit jaar was de XC60 wederom het populairste model. Er gingen 111.937 exemplaren over de toonbank. De V40 staat op twee met 71.790 stuks en de XC90 scoort de derde plek en wist 66.347 klanten te overtuigen. Volvo begint deze week in Nederland met de verkoop van de nieuwe V90. +++

Reageren is niet mogelijk.