Tesla tobt met bouwkwaliteit

0

Het Amerikaanse magazine Consumer Reports heeft opnieuw gegevens over de betrouwbaarheid van in de Verenigde Staten verkochte automodellen bekendgemaakt. De Tesla Model X komt er bekaaid vanaf.

Consumer Reports is zoiets als de Amerikaanse equivalent van de Consumentengids. Redacteuren van het magazine hebben data over allerhande mankementen geanalyseerd en maakte daarmee een rangschikking van de meest en dus ook minst betrouwbare auto’s op. Er werden in totaal 29 merken onder de loep genomen. Voor het eerst was Tesla er ook bij, maar dit merk maakte geen best debuut.

Maar eerst de winnaars. Helemaal bovenaan staat opnieuw Lexus. Deze Toyota dochter haalt een score van 86 van maximaal 100 punten. Toyota zelf volgt op de tweede plaats met 78 punten. Daarna komt Buick (75; het Amerikaanse zustermerk van Opel). Niet eerder wist een autofabrikant van eigen bodem een podiumplaats te bemachtigen. Audi (71) en Kia (69) maken de top5 compleet. Infiniti stijgt, in vergelijking met vorig jaar, met liefst 16 plaatsen naar positie 8.

Slecht scoren veel merken van de Fiat Chrysler groep. Het Italiaanse merk staat op de 28ste en dus voorlaatste plaats (met slechts 17 punten), net achter de zusters Chrysler (26) en Dodge (28). Als allerlaatste eindigt Ram (16), het pick-up label van Fiat Chrysler.

De redactie van Consumer Reports rekent ook de merken Volvo, Lincoln (het luxemerk van Ford), Cadillac (General Motors), Volkswagen, Jeep (ook van het productiechefs verslijtende Fiat Chrysler) en GMC (van G General Motors) tot de minder betrouwbare labels. En in dit rijtje staat, op plaats 25 met slechts 28 punten, Tesla.

Op modelniveau zijn de slechtste betrouwbaarheidsresultaten voor de Fiat 500L, de Ford Fiesta, de Chevrolet Tahoe, de Jeep Renegade, de Cadillac Escalade en de Tesla Model X. Die laatste heeft niet alleen problemen met zijn vermaledijde vleugeldeuren, maar ook met de airconditioning en de elektronica. Goede scores zijn er voor onder meer de Toyota Prius, de Infiniti QX70, de Audi modellen Q3 plus Q7, de Mercedes GLC en zo’n beetje alle modellen van Lexus.

Reageren is niet mogelijk.