TomTom stapt in zelfrijdende auto

0

Navigatiedienstverlener TomTom is voor een proef met zelfrijdende auto’s neergestreken op het Formule 1-circuit van Albert Park in Melbourne. Het bedrijf gaat daar samen met partner Bosch testen uitvoeren.

Voor de proef levert TomTom naast de kaarten ook de zogeheten RoadDNA uit, een gerelateerd product dat voertuigen in staat stelt om hun positie op de weg te bepalen. Op Albert Park zal ook bij hoge snelheden worden getest, onder meer op veiligheid, efficiëntie en comfort van de voertuigen. “Zelfrijdende auto’s zullen snel realiteit gaan worden”, aldus Pieter Gillegot-Vergauwen, vice-president maps product management van Tom Tom. “Wij zijn heel verheugd dat we door de samenwerking met Bosch kunnen laten zien hoe enorm precies onze kaarten en afgeleide producten zijn. Door deze demo hopen we de ontwikkeling van de zelfrijdende auto te versnellen en bij te dragen aan meer vertrouwen in de veiligheid, efficiency en het comfort van dit concept”.

Verder meldt TomTom dat verkeersinformatieplatform TomTom City binnen 6 maanden al in meer dan 100 steden is uitgerold. TomTom City is nu beschikbaar in 6 talen en beslaat, na de laatste aanvulling met 50 steden, nu 6 continenten. In Nederland waren Rotterdam, Den Haag en Amsterdam al opgenomen. Daar zijn Utrecht en Eindhoven aan toegevoegd. Ook lanceerde TomTom de Traffic Stats API, een nieuwe service die de historische snelheid & en reistijddata van TomTom toegankelijk maakt.

Ondanks de positieve kijk van TomTom op zelfrijdende auto’s, is de race nog niet gelopen. Zo wil de Duitse overheid bij het semi-autonome besturingssysteem Autopilot van Tesla eerst de kat nog eens even goed uit de boom kijken. Sommige instanties bij onze Oosterburen bestempelen de technologie als “gevaarlijk”. Er hebben al diverse (dodelijke) ongevallen met een Tesla met ingeschakelde Autopilot functie voorgedaan.

De belangrijkste kritiek zou zijn dat de bestuurder geen signaal krijgt dat hem moet aanzetten de controle over het stuur terug te nemen wanneer de Autopilot niet zelf de situatie countert of als deze (te) complex is. De Duitse wetgeving verplicht de bestuurder nog steeds om constant meester over zijn voertuig te blijven.

De Autopilot van Tesla maakt deel uit van de uitrusting van de Model S en de Model X. Beide auto’s zijn door de Nederlandse RDW gehomologeerd voor heel de Europese Unie. Dat maakt het moeilijk om een rijverbod in Duitsland in te stellen, ondanks het alarmerend advies van de experts van het Federaal Instituut voor de Verkeersveiligheid Bundesanstalt für Straßenwesen (BASt).

In de Verenigde Staten heeft de Amerikaanse staat Californië ook zo zijn bedenkingen. De overheid aldaar wil daarom dat Tesla een andere naam verzint voor Autopilot. Het Californische Department of Motor Vehicles (DMV) werkt aan regelgeving waarmee autofabrikanten verboden kunnen worden om nog langer de termen ‘zelfrijdend’, ‘autonoom’ en ‘automatische piloot’ te gebruiken in hun promotiemateriaal.

Alleen als er sprake is van volledig autonoom rijden, mag men die termen gebruiken. Dat is nu nog niet het geval. Het systeem van Tesla is zogeheten Level 2 technologie, hetgeen betekent dat er nog steeds menselijke aandacht nodig is. Alleen systemen die door de Society of Automotive Engineers voorzien van de sticker ‘Level 3’, ‘Level 4’ of ‘Level 5’ mogen als ‘zelfrijdend’ gepromoot worden.

Tesla zegt de voorgestelde regelgeving te zullen bekijken en daarna met het DMV in contact te zullen treden. De fabrikant van de Model S en Model X benadrukt dat zij steeds duidelijk gezegd heeft dat Autopilot een auto niet in staat stelt om volledig autonoom te rijden. “Net zoals een automatische piloot dat ook niet met een vliegtuig doet. Wel maakt ons Autopilot systeem autorijden veiliger en minder stressvol”, aldus een woordvoerder in een vraaggesprek met de San Francisco Chronicle.

Een ‘Level 3’ auto kan alleen autonoom rijden in een bepaalde omgeving, zoals bijvoorbeeld op de snelweg. ‘Level 4’ betekent dat een voertuig meer situaties aan kan, maar onder moeilijke omstandigheden, zoals bij extreem weer, is er desondanks menselijke aandacht nodig. Een ‘Level 5’ auto kan onder alle omstandigheden volledig autonoom rijden.

Een ander probleem is de infrastructuur in binnensteden. Die moet worden aangepast om verstopping door zelfrijdende auto’s te voorkomen. Dit blijkt uit een onderzoek van Boston Consulting Group in opdracht van de gemeente Amsterdam. “Rond 2025 verwachten we volledig autonoom rijdende auto’s op de snelweg. Hierdoor moet ook de binnenstad worden aangepast”, aldus Jules van de Ven, woordvoerder van de gemeente Amsterdam.

Uit het onderzoek blijkt dat 60 procent van de huidige automobilisten in de toekomst een zelfrijdende auto wil gebruiken. Zeven op de tien openbaar vervoergebruikers heeft ook interesse in zelfrijdende voertuigen. Daarnaast is de bevolking groeiende. Deze onderzoeksresultaten vragen om nieuw beleid voor infrastructuur. “De binnenstad bestaat onder andere uit smalle straten. We moeten de infrastructuur zo aanpassen, dat de verschillende weggebruikers veilig samen gebruik kunnen maken van de beschikbare ruimte”, aldus Van de Ven.

Het aanpassen van de infrastructuur vraagt om forse investeringen, maar de gemeente moet nog berekenen hoeveel. “Je kunt je voorstellen dat we niet overmorgen de hele stad kunnen gaan verbouwen. We nemen het onderzoek mee bij het ontwikkelen van ons beleid in de aankomende jaren”. Het onderzoek is gericht op Amsterdam, maar de resultaten wijzen erop dat andere grote steden ook aan het werk moeten. “De meeste binnensteden zijn niet gebouwd op zelfrijdende auto’s. Andere gemeenten kunnen deze onderzoeksresultaten gebruiken om hun beleid aan te passen”, aldus Van de Ven.

Reageren is niet mogelijk.