Toyota: waardevol dankzij hybride

0

Toyota is het waardevolste automerk ter wereld. Dit concludeert het merkenadviesbureau Interbrand. Dat stelt jaarlijks de ‘Best Global Brands’ samen, een lijst van 100 merken gerangschikt naar merkwaarde. Toyota is vertegenwoordigd met een waarde van 53,58 miljard dollar; een stijging van 9 procent in vergelijking tot vorig jaar. De lijst wordt door Interbrand samengesteld op basis van de financiële prestaties, de kracht van het merk ten opzichte van de concurrentie en de rol van het merk in de keuze van de doelgroep. Het is voor de 13de achtereenvolgende keer dat Toyota uitgeroepen wordt tot het waardevolste automerk ter wereld.

Al sinds 2004 – het jaar waarin Interbrand met de ‘Best Global Brands’ begon – is Toyota elk jaar het waardevolste automerk ter wereld. Een koppositie die Toyota onder meer te danken heeft aan zijn Towards Zero Emission visie op een toekomst zonder schadelijke emissies. Toyota staat verder goed bekend om zijn uitgekiende managementfilosofie en zijn uitgebreide aanbod aan hybride modellen, aldus Interbrand. Op de eerste plek van het merkenadviesbureau zwaait Apple de scepter, gevolgd door Google op plek twee en Coca-Cola en Microsoft op plek drie en vier. Toyota staat op nummer vijf, en is dus het hoogst genoteerde automerk. Vorig jaar stonden de Japanners een plek lager.

Mercedes-Benz is met een geschatte merkwaarde van 43,49 miljard dollar na Toyota het automerk dat het hoogst in de lijst staat. De Duitsers worden gevolgd door rivalen uit eigen land. BMW staat met een geschatte waarde van ruim 41 miljard dollar op plek 11. Honda volgt op de 21e plek met een waarde van 22 miljard dollar. Daarna blijft het lang stil, al komen we op plek 33 Ford tegen, gevolgd door Hyundai op de plek 35 en Audi op plek 38. Volkswagen staat op de 40ste positie en is daarmee van de reeds genoemde automerken het enige merk dat in merkwaarde is gedaald en wel met 9 procent. Opvallende nieuwkomer is Tesla, die met een geschatte merkwaarde van 4 miljard dollar op plek 100 binnenkomt en daarmee de lijst afsluit.

Toyota wil dit jaar in Europa 900.000 auto’s verkopen (Turkije en Rusland meegerekend). Het merk verwacht haar marktaandeel te kunnen opvoeren met de nieuwe C-HR. Op mondiaal niveau zullen hybride modellen zoals de nieuwe Prius Plug-In (foto) voor onderscheid met de concurrentie zorgen. Vorig jaar hadden dergelijke auto’s een verkoopaandeel van 24 procent bij Toyota. Dit jaar zal dat 31 procent zijn. Het merk denkt dat de genoemde Prius Plug-In een prima alternatief is voor volledig elektrische auto’s omdat de actieradius op stroom meer dan 50 kilometer bedraagt. Dat is meer dan de gemiddelde ritlengte die met een model als de Nissan Leaf of Renault Zoe wordt gemaakt.

Reageren is niet mogelijk.