23 tips bij het kopen van een occasion

0

Een tweedehands auto kopen kan een lastig klusje zijn als je geen verstand van auto’s hebt. Waar let je op en hoe kun je testen of de auto nog een ronde mee kan? Autointernationaal.nl geeft 13 tips om je op weg te helpen. En 10 occasions die een aanrader zijn.

13 tips

1) Neem iemand mee die er verstand van heeft.

2) Luister en voel tijdens het rijden of er iets rammelt of trilt. Bij hoge snelheid (dus op de snelweg) merk je dat het best. Trap hem dus een keertje flink op zijn start; dat moet soepel en vloeiend gaan. Voel je trillingen in het stuur of onder je zitvlak? Dan kan dat duiden op kromme remschijven.

3) Let ook op trillingen tijdens het (voorzichtig!) remmen bij hoge snelheid; zo merk je of de remschijven goed vastzitten. Rijd ook een stukje over onverharde wegen.

4) Controleer alle elektrische zaken, zoals de ramen (gaan ze open en dicht?), maar zet wel de radio uit tijdens de proefrit, dan hoor je alle rammeltjes en kraakjes beter.

5) Staat het stuur recht? Check dat wanneer je rechtdoor rijdt. Staat het stuur daarbij scheef, dan kan dat duiden op versleten banden, een versleten onderstel of andere schade.

6) Maak notities (als de auto stilstaat). Welke bijzonderheden zijn je opgevallen, en waarover wil je de verkoper na de testrit nog aan de tand voelen?

7) Neem de tijd voor een proefrit – minimaal 20 minuten. Hoe langer je rijdt, des te beter je een beeld krijgt van de gebreken. Een half uur is echt niet te lang.

8) Bekijk het onderhoudsboekje goed. Check of het chassisnummer en het kenteken kloppen. Is duidelijk wanneer onderhoudsbeurten hebben plaatsgevonden? Ontbreken er geen stempels?

9) Kijk onder de motorkap: zit er voldoende olie in? En zie je een sticker met datum en kilometerstand van de laatste vervanging van de distributieriem?

10) Luister ook van buitenaf naar de motor. Wanneer je deze start moet dat gaan zonder rare bijgeluiden (gerammel, geklapper, gekraak, gepiep). Hoor je korte tikjes, dan kan de distributieriem versleten zijn.

11) Controleer de uitlaat. Direct na de start mogen er geen zwarte, grijze of witte rookwolken uit komen. Waterdamp mag je heel even zien, maar dat moet na vijf tot tien minuten opgehouden zijn.

12) Check de koppeling. Die moet soepel werken tijdens het rijden. En bij het optrekken vanuit stilstand: begint de auto niet te vroeg of te laat te rijden wanneer de koppeling laat opkomen?

13) Controleer de auto op roest. Vooral aan de randen van de wielkasten, en aan de dorpels (onder de deuren – misschien moet je hiervoor op de grond gaan liggen).

10 aanraders

Naast aankooptips is het ook waardevol om te weten of een bepaald model occasion de bovengemiddelde kans heeft om jou straks in de steek laten of niet. De ANWB Wegenwacht heeft 10 betaalbare occasions op een rij gezet die volgens hun ervaring niet stuk gaan.

1) Honda Jazz (2008 – 2013): Volgens de Wegenwacht is er geen betere keuze. De Honda Jazz is een volkomen probleemloze auto. En de gebruikskosten zijn ook nog eens laag. Een absolute aanrader dus.

2) Kia Picanto (vanaf 2011): Mits goed onderhouden is dit een zeer betrouwbare auto en goedkoop in het gebruik. Die eigenschappen zorgen er ook voor dat hij waardevast is. Oftewel: je moet even investeren om een gebruikt exemplaar te kopen, maar krijgt ook weer veel van dat geld terug bij inruil of verkoop.

3) Lexus CT 200h (2011-2015): Net als de modellen van moederbedrijf Toyota heeft ook deze hybride een onkreukbare reputatie als het om betrouwbaarheid gaat. Er zijn vrijwel geen klachten bekend over de CT 200h. Wie eens iets anders wil en zowel een bescheiden verbruik als een uitstekende bouwkwaliteit belangrijk vindt, hoeft niet lang te aarzelen.

4) Mazda 3 (vanaf 2009 – 2013): Dit model is het schoolvoorbeeld van Japanse betrouwbaarheid. De enige kanttekening van de Wegenwacht is dat een airbaglampje of het motormanagement lampje soms aangaat. Oorzaak: het vaak heen en weer schuiven van de linker voorstoel, dat dan een snoertje raakt. Dat is dus zo op te lossen.

5) Mitsubishi Outlander (2003 – 2009): Deze Japanner kent simpelweg geen euvels. De Outlander is een fijne SUV met veel binnenruimte en een stoer uiterlijk. Een echte no-nonsense auto met een onkreukbare reputatie als het om heel blijven gaat.

6) Nissan Micra (2011 – 2016): Een kwalitatief betere compacte auto is er volgens de Wegenwacht niet. De Nissan Micra is bovendien goedkoop in gebruik. Samen met een smetteloze reputatie als het om heel blijven gaat, maakt hem dat tot een uiterst gewilde auto.

7) Subaru Impreza (2007-2012): Dit model is voor caravanbezitters een aanrader vanwege de vierwielaandrijving. De Subaru Impreza gaat zelden stuk, zo meldt de Wegenwacht. Als er een onderhoudshistorie bekend is en de auto ziet er niet zwaar verwaarloosd uit, dan kan men zich geen buil vallen aan een gebruikte Impreza.

8) Suzuki Alto (2009-2014): met deze auto gebeurt gewoon nooit wat, zo meldt de Wegenwacht. Samen met zijn compacte maten en lage brandstofverbruik maakt dat de Suzuki Alto immens populair. Het aanbod is bovendien groot zodat je altijd de occasion kan vinden die bij je past; je hoeft er nooit voor naar de andere kant van Nederland te rijden.

9) Toyota Auris (vanaf 2013): deze auto is misschien tikkeltje saai qua uiterlijk, maar ook (bij normaal onderhoud) storingsvrij. Ook de hybride versie is erg betrouwbaar. Alleen een losse stekker in het accupakket wil hem wel eens parten spelen. Kwestie van het stekkertje vastzetten.

10) Toyota Verso (vanaf 2009): Volgens de Wegenwacht is deze MPV tot in perfectie betrouwbaar. Juist bij een gezinsauto is dat een zeer prettige eigenschap. Koop je de Verso als occasion bij een Toyota dealer, dan kan er simpelweg niks misgaan.

Reageren is niet mogelijk.