Nissan introduceert e-Power

0

Nissan heeft haar nieuwe hybride systeem gepresenteerd. De techniek draagt de naam e-Power en maakt van de demonstratieauto, een gelifte uitvoering van de Note (wordt niet in Europa leverbaar omdat Nissan zich in het B segment wil concentreren op de nieuwe Micra) een elektrische auto, maar dan zonder stekker.

Nissan introduces new electric-motor drivetrain: e-POWER

In de basis is de Note e-Power gewoon een elektrische auto, dat wil zeggen dat een elektromotor de aandrijving verzorgt en dat de hiervoor benodigde elektriciteit afkomstig is uit een accu. In het geval van deze Nissan is het formaat van de batterijenset 20 keer zo klein als het exemplaar in de Leaf. De Note e-Power kan daarmee maximaal 10 kilometer emissievrij rijden. Opladen bij een dergelijk kleine actieradius heeft geen zin; daarom heeft Nissan de stekkeraansluiting achterwege gelaten.

Nissan introduces new electric-motor drivetrain: e-POWER

Maar de elektromotor verliest na die 10 kilometer niet zijn waarde. Als de accuset leeg is, wordt de stroom geleverd uit een kleine 3 cilinder benzinemotor. Die snort constant op het meest gunstige toerentalniveau. De Note e-Power is dus net als de BMW i3 Range Extender, Chevrolet Volt, Fisker Karma en wijlen Opel Ampera een seriële hybride, waarbij de verbrandingsmotor niet mechanisch verbonden is met de aangedreven wielen.

Nissan introduces new electric-motor drivetrain: e-POWER

Het verschil met deze oudere ontwerpen is dat de Nissan over een veel kleiner accupakket beschikt en dat opladen via het stopcontact dus niet mogelijk is. Een verschil tussen de e-Power uitvoering en de conventioneel aangedreven Note is dat de versnellingsbak vervangen is door een dynamo (en de elektromotor). Verder bevindt zich onder de voorstoelen het kleine accupakket.

Nissan introduces new electric-motor drivetrain: e-POWER

Nissan noemt als voordelen van haar e-Power aandrijflijn: lage kosten en slechts een gering meergewicht. Tegelijkertijd kan de bestuurder altijd profiteren van het hoge, constante koppel van de elektromotor. En de actieradius is groter dan bij elektrische auto’s van de eerste generatie (zelfs de Leaf komt in verbeterde 30 kWh vorm niet verder dan 240 kilometer). Van de benzinemotor heb je volgens Nissan amper last: die werkt discreet met een constant toerental op de achtergrond. Dat houdt bovendien het brandstofverbruik relatief laag.

Nissan introduces new electric-motor drivetrain: e-POWER

Nissan stopt zoals gezegd met de Note in Europa. Dit betekent dat wij de e-Power uitvoering niet zullen kunnen kopen. Maar het Japanse merk gaat het model wel aanbieden in de Verenigde Staten (als Versa Note). Daar concurreert de compacte MPV met de bij Amerikanen populaire Honda Jazz (Hybrid). Met de e-Power variant denkt Nissan klanten weg te kunnen lokken bij deze concurrent.

Nissan introduces new electric-motor drivetrain: e-POWER

Op termijn kan de e-Power aandrijflijn wel leverbaar worden in andere Nissan modellen die het merk ook in Europa gaat verkopen. De nieuwe Micra is evenwel geen grote kanshebber omdat deze hatchback feitelijk een Renault Clio in een andere verpakking is, en bovendien niet door Nissan zelf gebouwd wordt. Dus Autointernationaal.nl zet zijn kaarten in op de volgende generatie Juke. Die debuteert volgend jaar …

Reageren is niet mogelijk.