Wey is een nieuwe Chinees

0

Great Wall, naar eigen zeggen de grootste fabrikant van cross-overs in China, heeft op de Guangzhou Motor Show een eigen premiummerk gelanceerd: Wey.

weya2

Vorige maand presenteerde landgenoot Geely al een eigen premiummerk onder de naam Lynk & Co. Daarvoor zal veel technologie van Volvo gebruikt worden. Lynk & Co wil haar auto’s ook in Europa gaan verkopen. Wey heeft vooralsnog geen concrete exportplannen, maar het feit dat de merknaam internationaal geregistreerd is, geeft aan dat wat niet is, nog kan komen.

weya3

Het nieuwe luxelabel Wey is vernoemd naar de oprichter en bestuursvoorzitter van het autobedrijf Wei Jianjun. De eerste modellen, vooralsnog conceptstudies, zijn W01 en W02 gedoopt. Wey zal geleid gaan worden door Jens Steingraeber, die voorheen een hoge managementpositie bekleedde bij Audi.

weya4

Great Wall heeft geen Europese dochter die knowhow kan aanleveren, maar kan wel profiteren van de kennis van Steingraeber, die bij Audi eindverantwoordelijk was voor onder andere de Q3 en daarnaast betrokken was bij de ontwikkeling van de R8 en andere sportieve modellen met 4 ringen op de grille.

weya5

Great Wall zelf heeft ruime ervaring in de auto-industrie. Het bedrijf bestaat namelijk al meer dan 30 jaar. Great Wall begonnen met de productie van pick-ups en kleine busjes. Voor het ontwerpen van de modellen van Wey is Pierre Leclercq in dienst genomen, die eerder werkzaam was voor BMW.

havalh6a

Vorig jaar presenteerde Great Wall de Haval H6, een cross-over voor het C segment die voor omgerekend nog geen 12.000 dollar te koop is en onder andere naar Australië wordt geëxporteerd. De Haval H6 is al jaren segmentleider in China. De Wey modellen W01 en W02 zullen boven deze cross-over gepositioneerd worden.

havalh6a2

Great Wall verkocht in de eerste tien maanden van dit jaar 794.836 auto’s. Dat is een stijging van 19 procent ten opzichte van het resultaat in dezelfde periode van 2015. Met Wey wil Great Wall de strijd aan gaan met merken als Audi, BMW, Mercedes-Benz, Range Rover en Volvo.

weya8
De Wey W01 is afgerond 4,4 meter lang en valt daarmee in de klasse van de Audi Q3 en de BMW X1. De Wey W02 is 4,8 meter lang en valt daarmee qua formaat tussen de Audi modellen Q5 en Q7. Beide modellen zullen worden aangeboden met benzinemotor. Ook is er een elektrische variant gepland en zullen de cross-overs leverbaar worden met techniek om autonoom te kunnen rijden.

weya9

Reageren is niet mogelijk.