Bijna perfect: Alfa Romeo Giulia Veloce

0

GetestDe nieuwe Giulia Veloce

ModelAlfa Romeo Giulia Veloce

Modeljaar2017

RecensieEen plezierige sportsedan die goed raad weet met alle types ondergrond en die bulkt van het karakter.

Waarom de korte test?

Bij Alfa Romeo staat niet de winter voor de deur, maar de verkooplente. Na jaren qua modelintroducties op een houtje te hebben moeten bijten, werden in relatief korte tijd de Giulia en Stelvio gepresenteerd. De eerste is inmiddels vol in productie. Om het (prijs)gat te dichten tussen de normale uitvoeringen en de extreme Quadrifoglio Verde, is het gamma nu uitgebreid met de Giulia Veloce.

De nieuwe Alfa Romeo Giulia Veloce op de weg

Wat voor auto is de Alfa Romeo Giulia Veloce?

Autokenners weten dat de naam ‘Veloce’ historisch zeer verantwoord is. Alfa Romeo gebruikte de aanduiding in het verleden voor een aantal modellen waarmee zij wereldberoemd is geworden. Voor het eerst werd Veloce gebruikt in 1956. Toen ging het om een verbeterde en sportievere versie van de Giulietta Sprint. Nu betreft het een iets meer gespierde viercilindervariant.

Alfa Romeo Giulia Veloce cockpit

Optische verschillen met de standaard Giulia en Giulia Super zijn een gewijzigde voorbumper met nieuwe spoilerlip, een achterbumper met een (puur esthetische) diffusor, zwarte raamomlijsting, idem remzadels, xenon koplampen en 18-inch velgen. Het interieur werd voorzien van verwarmbare en elektrisch verstelbare sportstoelen die volgens Alfa Romeo meer zijdelingse steun bieden. Ook aan boord zijn een verwarmbaar sportstuurwiel en automatische airconditioning met 2 klimaatzones. Met benzinemotor (zie volgende alinea) kost de Alfa Romeo Giulia Veloce 52.550 euro. Voor de dieselvariant moet 1.000 euro extra worden afgerekend.

Alfa Romeo Giulia Veloce voorstoelen

Is het wat?

Hoewel de Veloce uitvoering geen moment pretendeert een alternatief te zijn voor de machtige Quadrifoglio Verde, is hij beslist geen schaap in wolfskleren. De koper wordt namelijk getrakteerd op extra spierkracht ten opzichte van de reguliere viercilinder versies. De benzine-uitvoering is goed voor 280 pk en 440 Nm, terwijl de Alfa Romeo Giulia Veloce als diesel 210 pk en 450 Nm (470 Nm in overboost) biedt. Beide motoren, respectievelijk 2,0 en 2,2 liter groot, zijn standaard gekoppeld aan een 8-traps automaat van ZF, die iets sneller lijkt te reageren dan in de standaard Giulia en Giulia Super. Ook bij de prijs inbegrepen is vierwielaandrijving, genaamd Q4.

De nieuwe Alfa Romeo Giulia Veloce

Dankzij deze techniekmix blinkt de Giulia Veloce uit op de weg. De Alfa Romeo imponeerde al eerder met zijn aangename onderstel en exacte besturing die lekker ‘stevig’ is. Tijdens de test kwam de regen met bakken uit de lucht, maar daar blijft de Italiaan stoïcijns onder. Direct in de eerste haarspeldbocht wordt duidelijk dat de Giulia zijn achterwiel aangedreven karakter behoudt. Hij doseert de koppelverschuiving (tot 60 procent) naar de voorwielen weliswaar enigszins abrupt, maar doet dat perfect. Op gladde ondergronden voel je de voordelen van het Q4 systeem vooral bij het uitkomen van een bocht. In Dynamic modus kan er met de achtertrein iets meer worden ‘gespeeld’, maar ook dan worden de bewegingen ervan snel in de kiem gesmoord door het tractiecontrole systeem. Het is daarom jammer dat het ESP niet kan worden uitgeschakeld. Eigenlijk smeekt de Alfa Romeo Giulia Veloce daar om.

Alfa Romeo Giulia Veloce achterkant

De testauto was voorzien van adaptieve ophanging. Deze afgerond 1.200 euro kostende optie is een aanrader omdat die de Giulia een indrukwekkend rij comfort geeft. Zonder deze keuzemogelijkheid is de Alfa Romeo nogal straf geveerd. Dankzij een klein knopje met daarop een tekening van een schokdemper kan je de werking van de ophanging bovendien loskoppelen van de rij modi. Wat de standaard stoelen van de Giulia missen aan zijdelingse steun, wordt bij de Veloce dankzij sportexemplaren helemaal goed gemaakt. Helaas is de kwaliteitsuitstraling er niet op vooruit gegaan.

Alfa Romeo Giulia Veloce zijflank

Alfa Romeo Giulia Veloce testrecensie

90%
90%
Awesome

De Alfa Romeo Giulia Veloce is een plezierige sportsedan die goed raad weet met alle types ondergrond en die bulkt van het karakter. Voor Freude am Fahren hoef je dus beslist niet in München te shoppen. De Q4 vierwielaandrijving is effectief zonder dat dit voor een afstandelijker weggedrag zorgt. Kleine smetjes op het blazoen zijn de opvallende aanwezigheid van windgeruis en de niet altijd optimale kwaliteitsindruk van sommige bedieningselementen.

  • 9
  • Beoordelingen door bezoekers (116)
    6

Reageren is niet mogelijk.