Exclusieve preview nieuwe Mini Countryman

0

Het goede voornemen van Mini voor 2017 is: de autoconsument verwennen met een grotere, ruimere en kwalitatief hoogwaardigere Countryman. Vanaf 11 februari staat de nieuwe editie bij de dealers. Maar is hij indrukwekkend genoeg om SUV fans te imponeren?

De hogere positionering zorgt er voor dat de Countryman voortaan een volwaardig alternatief is voor SUV modellen als de Nissan Qashqai en Kia Sportage. Althans, dat is de doelstelling van Mini. De eerste generatie was weliswaar populair, maar geen volwaardige gezinsauto. Een select aantal autoconsumenten kon alvast kennismaken met de nieuwe editie.

countryman2017wca2

Mark (27) rijdt nu in een dik en sportief aangeklede BMW 320d. Hij vindt het stoere design van de nieuwe Countryman aantrekkelijk, evenals het feit dat het model een stuk groter is dan zijn voorganger. Ook qua interieurkwaliteit kan hij zien dat Mini een grote sprong voorwaarts heeft gemaakt. De nieuwe Countryman doet nu bijna even premium aan als zijn eigen BMW. Dat geldt zowel voor de gebruikte materialen als de afwerking. Ook het infotainment systeem is van topkwaliteit. Mark prijst bovendien de bedieningsvriendelijkheid en de afleesbaarheid van het touch screen. Verder kan Mark merken dat de nieuwe Countryman een stuk groter is. De vorige editie was voor 4 volwassenen eigenlijk te krap, maar met de tweede generatie zal een compleet gezin tijdens een vakantie prima uit de voeten kunnen.

countryman2017wca3

Berry (40), eigenaar van een Smart Forfour, werd direct verliefd op de styling van de nieuwe Countryman. De Mini straalt volgens hem meer volwassenheid uit, zonder zijn speelsheid te verliezen. De Countryman is nog steeds lekker eigenzinnig. En dankzij de plastic beschermranden op de spatborden oogt de Mini robuust en stoer. “Van achter lijkt de nieuwe Countryman meer aan de weg te kleven dankzij de bredere en lagere bouw”. Ook over het interieur is Berry vol lof. De nieuwe Countryman doet luxueus aan en hij vindt de stoelen een duidelijke verbetering omdat ze meer steun bieden en daardoor comfortabeler zijn. “Met mijn lengte van 1,93 meter kan ik prima achter mijzelf zitten”. Verder prijst Berry het optionele head-up display. Je kan daardoor je blik goed op de weg gericht houden.

countryman2017wca4

Bram (44) heeft ruime praktijkervaring met Mini. Hij rijdt namelijk in de eerste generatie Countryman; de Cooper SD All4 uitvoering. Hij kan goed zien dat de nieuwe editie een stuk groter is. Dat vertaalt zich onder andere in merkbaar meer bagageruimte. De kofferbak heeft bovendien een vlakkere vloer gekregen en een lagere til drempel. “Daardoor is hij een stuk praktischer”. Daarnaast valt Bram op dat er achterin meer beenruimte is. Verder kan hij zien dat de voorruit een stuk groter is, waardoor het zicht sterk is verbeterd. Het stoerdere design van de nieuwe Countryman valt bij Bram in de smaak. “Er zitten nu echte dakrails op. De exemplaren op mijn huidige Mini zijn niet meer dan veredelde chroomstrips”.

countryman2017wca5

Tot slot de eerste indruk van Nicky (38), die in een 15 jaar oude Mini One rijdt. Zij is onder de indruk van het formaat van de kofferbak. In haar eigen Mini moet zij al snel de achterbankleuning omklappen na de weekendboodschappen gedaan te hebben, maar de nieuwe Countryman is bij wijze van spreken groot genoeg voor een weeshuis. Nicky is ook fan van het optionele uitklapbankje, dat dankzij een beschermhoes niet snel vies wordt. Enige twijfels heeft zij over de koplampen van de nieuwe Countryman. “Die vind ik nogal vreemd van vorm. Ik heb liever de ronde exemplaren van mijn huidige Mini”. Maar het interieur vindt Nicky een enorme verbetering. “Het voelt allemaal veel meer solide aan. Maar het is jammer dat de nieuwe Countryman tegelijkertijd veel duurder is geworden”. Zij is evenwel blij dat de tweede generatie onverminderd boordevol eigenzinnige designdetails zit. “Dat is de reden waarom ik nog steeds verliefd ben op Mini”.

countryman2017wca6

Reageren is niet mogelijk.