Lexus plaagt met nieuwe LS

0

Lexus heeft aangekondigd op de 9 januari van start gaande autotentoonstelling van Detroit de vijfde generatie LS te zullen presenteren. Om de spanning vast op te bouwen, heeft de premiumdochter van Toyota deze plaagafbeelding verspreid.

In januari is het 28 jaar geleden dat Lexus het doek van de eerste generatie LS haalde. Die debuteerde toen ook in Detroit en was voor Amerikanen de eerste kennismaking met het luxelabel van Toyota. Lexus wist dat zij slechts één kans zou krijgen om een eerste indruk te maken en had zijn huiswerk daarom goed gedaan: welvarende Amerikanen vielen massaal voor de fijn geslepen premiumsedan met V8 motor die in vergelijking met de Mercedes S klasse een koopje was.

Lexus wist dan ook een vliegende verkoopstart te maken in de Verenigde Staten, maar latere generaties van de LS maakten veel minder indruk. Het wakker geschrokken Mercedes wist zichzelf te hervinden en ook Audi plus BMW lieten zich niet onbetuigd om de Duitse premium eer te verdedigen. Lexus maakte het hen niet echt moeilijk, want op de een of andere manier kon je aan de latere generaties LS goed merken dat de Japanse samenleving sterk aan het vergrijzen is.

Die ontwikkeling is nog steeds gaande, maar ondertussen heeft moederbedrijf Toyota wel een nieuwe topman gekregen: Akio Toyoda. Dat is iemand met benzine in zijn bloed die zich op het Nürburgring net zo thuis voelt als in de directieburelen in Tokio. Hij heeft bevolen dat toekomstige modellen van het concern meer ‘emotie’ moeten krijgen en ook dochter Lexus ontkomt niet aan die richtlijn. Gelukkig maar, want zo kan de LS eindelijk (weer) spannend worden.

Lexus wist al eerder de aandacht naar zich toe te trekken met een serie tamelijk extreem vormgegeven modellen (met als hoogtepunt/dieptepunt de NX), maar met de LS wil de Toyota dochter dat de wens om zich te onderscheiden niet enkel schone schijn is. We kunnen rekenen op een compleet nieuw onderstel voor de LS en op termijn zelf waterstoftechniek. De LF-FC, begin dit jaar getoonde conceptversie van het nieuwe vlaggenschip, had reeds een brandstofcel aan boord.

De topsedan, die voortaan een coupéachtig design heeft, zal worden gebaseerd op het verlengde GA-L platform, dat eerder dit jaar debuteerde onder de LC. Met deze bodemplaat wil Lexus iets doen wat eerder niet lukte: de Duitse premiummerken qua rijeigenschappen naar de kroon steken. Voor wat betreft de LC is dit goed gelukt: deze coupé wordt geprezen om zijn heerlijke rijeigenschappen.

Het ligt in de lijn der verwachting dat de LS leverbaar wordt met dezelfde aandrijflijnen als de LC. Concreet gaat het daarbij om een 477 pk / 530 Nm sterke V8 met 10-traps automaat en een 359 pk / 648 Nm sterke V6 hybride. Als de Nederlandse Lexus importeur consequent is, wordt alleen de laatste uitvoering bij ons leverbaar. Daarmee zullen directeuren en andere topmanagers in afgerond 5 seconden naar 100 km/u kunnen accelereren.

Reageren is niet mogelijk.