Seat Ibiza onthuld

0

Neen, dit is niet de Leon. Wel ziet u hier de nieuwe Seat Ibiza in sportieve FR outfit. De eerste beelden van de Spanjaard zijn op het internet voortijdig gelekt.

Vooral van (schuin) vóór lijkt die vijfde generatie Ibiza (het eerste model debuteerde 33 jaar geleden) bijzonder sterk op zijn grote broer, de Leon. Alleen aan de achterzijde kent de nieuwe editie een eigen design.

Voorlopig houdt Seat het bij deze ene (5-deurs hatchback) carrosserievariant. De ST stationwagon krijgt sowieso geen opvolger. Die zal eind dit jaar worden afgelost door de Arona, een compacte cross-over annex SUV.

Vanbinnen oogt de Ibiza voor Seat klanten ook vertrouwd. De Spanjaarden gebruiken zichtbaar fraaiere materialen. Daarnaast belooft de nieuwe Ibiza meer binnenruimte te bieden dan de ietwat krappe vierde generatie.

Dat is te danken aan het nieuwe MQB A0 concernplatform, maar ook aan de 8,7 centimeter bredere maatvoering. De carrosserielengte blijft vrijwel ongewijzigd, maar de wielbasis groeit met een forse 9,5 centimeter. Hierdoor is er achterin 3,5 centimeter meer beenruimte en neemt de capaciteit van de kofferbak met 63 liter toe tot 355 liter. Reken qua benzinemotoren op de 1.0 MPI/TSI driecilinder (75, 95 en 115 pk) en de 150 pk sterke 1.5 TSI viercilinder. Dieselen kan in de 1.6 TDI viercilinder (80, 95 or 115 pk). De aardgasvariant van de nieuwe Ibiza heeft een 90 pk versie van de 1.0 TSI motor onder de kap.

Alle motoren t/m 95 pk beschikken standaard over een handgeschakelde 5-bak. Sterkere units hebben een versnelling extra. Op de optielijst staat een 7-traps DSG automaat met dubbele koppeling. Er zijn 4 uitrusting niveaus gepland: Reference, Style, FR en Xcellence. De Seat beleeft zijn officiële debuut in maart op de autosalon van Genève. In juni arriveert de nieuwe Ibiza in de showrooms. De verkoopteller van de modelreeks staat inmiddels op afgerond 5 miljoen exemplaren.

Reageren is niet mogelijk.